Поне 25 загинали при самоубийствен атентат пред образователен център в Кабул

Поне 25 загинали при самоубийствен атентат пред образователен център в Кабул

Най-малко 25 души загинаха и 35 бяха ранени при самоубийствен атентат пред образователен център в Кабул, съобщиха афганистанското министерство на здравеопазването и източници от афганистанската полиция, цитирани от ДПА.

Сградата се намира в населен преобладаващо с шиити район в западната част на афганистанската столица, отбелязва Ройтерс.

Засега никой не е поел отговорност за атаката, която бе извършена след няколко седмици на относително спокойствие в Кабул.

Сунитската екстремистка групировка "Ислямска държава" пое отговорност за предишни нападения срещу шиити в района.

Талибаните, които в последно време увеличиха атаките си срещу властите и силите за сигурност в Афганистан, отрекоха да са замесени в атентата.

По-рано в сряда най-малко от 44 афганистански полицаи и войници са били убити при атака на талибаните срещу военна база в северната провинция Баглан, съобщиха представители на регионалните власти, цитирани от Ройтерс.

Атаката бе предприета след като сраженията в Газни, столицата на едноименната провинция в Източен Афганистан, затихнаха, талибаните прекратиха щурма си срещу града и наредиха на силите си да се изтеглят след 5-дневни ожесточени сражения, при които загинаха и бяха ранени стотици хора. Голям брой хора са успели да избягат от Газни, но много други са блокирани по домовете си в града, който е понесъл тежки разрушения.

Градската болница е препълнена с ранени и с десетки трупове, а местни жители отчаяно търсят свои близки сред ранените и мъртвите.

В Газни има остър недостиг на храна и питейна вода, а от два дни няма и ток, съобщи по телефона за Ройтерс талибански командир, пожелал анонимност.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?