Поне 28 души са загинали заради бедствията в Тексас

Американският президент Барак Обама подписа декларация, с която обяви бедствено положение и заповяда евакуация за районите в Тексас, поразени от бури и наводнения, съобщиха световните агенции в събота. По последни данни загиналите са 28. В декларацията се казва, че американските власти възнамеряват да отворят федералния резерв, за да помогнат на гражданите, бизнес организациите и държавните органи да се възстановят след стихийното бедствие.

Според официалните данни, най-малко 21 души са станали жертва на бурите и наводненията само в Тексас.

Броят на загиналите в резултат на бурите и наводненията в американските щати Тексас и Оклахома е достигнал 28 души, съобщи обаче ТАСС. По данни на американските медии в Тексас са загинали 24 души, а в Оклахома- 4 души. В Тексас 13 души се водят безследно изчезнали.

В град Уортън, намиращ се в югоизточната част на Тексас , поради повишаването на нивото на водата в река Колорадо са евакуирани жителите на около 300 домове. Очаква се в близките часове нивото на водата да се вдигне на над 10 метра и да бъдат наводнени част от улиците в града.

Властите на вече наводнените градове в Тексас и Оклахома все още се въздържат от даването на оценка на нанесените щети, мащабът на които се увеличава постоянно. Съобщава се за хиляди повредени жилищни домове и стопански сгради, стотици километри пътища и за десетки хиляди евакуирани граждани.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?