Поне 30 хиляди птици са загинали от замърсяването в Керченския пролив

Поне 30 000 са мъртвите птици след нефтения разлив в Черно море при Керченския пролив преди няколко дни, още хиляди птици са покрити с мазут и обречени на сигурна смърт, съобщиха в сряда от Българското дружество за защита на птиците.

Като следствие от черноморското бедствие най-вероятно голяма част от птиците, които очакваме да зимуват по българското крайбрежие, няма да достигнат дотук, съобщават от организацията.

Под заплаха са заливите Казилташ, Дински и Тамански, обявени за орнитологично важни места. Тези райони се използват за почивка от повече от 50 000 мигриращи водолюбиви и други видове птици. Сред тях са видове като морския орел и къдроглавия пеликан.

Бедствието ще се отрази върху популациите на засегнатите видове. Хиляди птици няма да се завърнат по местата за гнездене и няма да дадат потомство, т. е. моментната катастрофа ще има фатални последици за популациите на големия корморан, лиската, големия гмурец и още десетки видове мигриращи птици, пише в съобщението.

В различни години в България са зимували между 200 хил. и 700 хил. водолюбиви птици. Цялата популация на големия корморан по българското Черноморие е 1500 птици, на лиската е до 35 000 птици, на големия гмурец е до 1000 птици, а на черновратия гмурец до 1800 птици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят