Поне 40 онлайн хазартни оператора ще се регистрират след промените в закона

Поне 40 онлайн оператора на хазартни игри ще се регистрират след промените в Закона за хазарта. Това прогнозира председателят на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев. В момента има само един лицензиран онлайн оператор – регистрираният в Малта efbet.com. Още двама са подали заявления, а в скоро време се очаква това да направят още двама, съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Йордан Цонев е вносител на промените в Закона за хазарта заедно с група депутати от ДПС и БСП. Те бяха одобрени на първо четене от бюджетната комисия с техни гласове, докато депутатите от ГЕРБ гласува против. Министерството на финансите и Комисията по хазарта подкрепят законовите промени.

Облагането на онлайн хазарта се променя, за да се увеличат приходите в бюджета. Така вместо 15% данък върху получените залози, организаторите на онлайн игрите ще плащат еднократна такса от 100 хил. лв. и 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените такси.

Министерството на финансите е заложило приходи от 135 млн. лева от хазарт в бюджет 2013. За тази година са планирани 120 млн. лв., каза Людмила Петкова.

Новата процедура за лицензиране на онлайн операторите не предвижда компаниите да местят сървърите си от чужбина у нас, а да плащат данъка върху приходите от IP-адресите в България, обясни Цонев. По думите му в момента се правят много онлайн залози при големи оператори, макар и те да нямат лиценз за дейност у нас. Филтрирането на сайтовете не действа и данните показват ръст на залозите с 25%, като операторите непрекъснато променят своите домейни и така избягват филтрите, обясни Цонев.

Неговите сметки сочат, че ако Законът за хазарта не се промени през следващата година, приходите в бюджета от тази дейност ще намалеят с 21.7 млн. лева.

С промените не се отваря вратата за неясни хазартни сайтове у нас, защото при лицензиране дейността на компаниите по-лесно се контролира, отговори Цонев на въпрос на Владислав Горанов, бивш зам.-министър на финансите и депутат от ГЕРБ. Той допълни, че големите компании за залози са коректни и техните софтуерни продукти следят всички парични потоци – получени залози и изплатени печалби като подават информацията директно в Националната агенция по приходите (НАП).

Бившият председател на бюджетната комисия и настоящ депутат от ГЕРБ Менда Стоянова изказа притеснения относно увеличените възможности за рекламиране на хазартната дейност, залегнали в промените на закона. Според нея това може да доведе до "зарибяване" на младите хора. Цонев и отговори, че и в момента хазартните игри широко се рекламират.

От игралната индустрия настояха да оставане т. нар. черен списък на нелицензираните оператори с цел по-добра защита на играчите. Големите сайтове не могат да си позволят измами, но много сайтове са регистрирани в офшорни зони и трудно се изяснява собствеността им, каза Александър Тумпаров от Българската асоциация за хазартни и развлекателни игри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?