Поне 40% от тока - от въглища, иска минната камара

В закона за енергетика трябва да бъде записано изрично, че поне 40% от електроенергията в България трябва да се произвежда от въгледобивния отрасъл. Такъв текст в проекта, внесен за обсъждане в парламента, липсва.

За това настояха от българската минна камара по време на професионалния празник на миньорите. Според председателят на камарата Лъчезар Цоцорков, в Европа нараства добива на ток от въгледобивния бранш.

От камарата се оплакаха, че липсва държавна политика за развитието на въгледобивния отрасъл. Браншовиците настояват да се въведат и мита за внос на въглища, с каквито работят ТЕЦ Варна и ТЕЦ Русе.

От минната камара предлагат и да се създаде Държавна агенция за подземни богатства, в която да се обединят всички отдели на различните министерства, занимаващи се с природните богатства. Според представителите на камарата, трябва да се актуализират и текстовете в законите за енергетиката и за подземните богатства, за да се определят правила на бизнеса при добива на подземни богатства.

Друга огласена днес идея на камарата е професионалните болести да се установяват само в специализирания медицински център в София, защото заболяванията се превръщали в доходен бизнес на адвокати и лекари. Поради искания за големи обезщетения, две предприятия вече са в несъстоятелност - "Софгеопроучване" и "Редки метали", каза Цоцорков. Понякога индивидуалните искове за обезщетение са за по 420 000 лева. Над 5 млн.лв. дължат въгледобивните предприятия на миньори или техни наследници като обезщетения при установени професионални заболявания.

Работещите в мините са намалели с 6000 души през последните години, съобщи Инфо радио, в момента заетите в отрасъла са 33 000 души.

Още от Бизнес