Поне 510 са жертвите на земетресението в Перу

Поне 510 са жертвите на опустошителното земетресение в Перу, но се очаква броят им да се увеличи. Над 2000 са ранените, съобщи в петък службата за гражданска защита. В страната бе обявен тридневен траур.

Спасителните работи все още продължават, като екипите вадят тела от руините на град Писко и околните села на 200 км югозападно от столицата Лима. Болниците и моргите са препълнени и много хора са принудени да подреждат мъртвите тела по улиците.

Разрушителното земетресение с магнитуд осма степен по скалата на Рихтер разтърси Перу в сряда в 18.41 часа местно време. Най-силно засегнати са райони в близост до тихоокеанското крайбрежие - провинция Ика. Дори в столицата Лима на 150 км от епицентъра хората са останали цяла нощ на улиците. Кметът на Писко Хуан Мендоса заяви за местно радио, че "мъртвите се търкалят по улиците". Той каза, че 70% от сградите в крайбрежния град са напълно разрушени.

Президентът Алан Гарсия нареди всички обществени сгради да бъдат затворени за три дни, включително училищата, военните бази и музеите.

По-рано той обяви извънредно положение и изпрати членове на кабинета в засегнатите райони.

С решение на морския институт на Перу, научно-изследователският кораб "Хумболт" ще бъде временно преоборудван в болница за осъществяване на операции.      

В района Ика има над 20 000 разрушени домове. Там около 90 процента от населението е без покрив над главата си. Все още не са възстановени електроснабдяването и телефонните линии. Не достигат вода и храна. Разрушенията по панамериканското шосе и щетите по други пътни артерии в района допълнително затрудняват доставката на хуманитарна помощ в зоната на бедствието.

Зам. -координаторката на ООН за извънредни ситуации Маргарета Валстром заяви, че няма електричество в 80% от засегнатите райони и че броят на жертвите ще се увеличи, защото разрушението е "тотално". Тя каза, че ООН вече е обещало помощ от 1 млн. долара за жертвите.

Споделяне

Още от Свят