Поне 54 души загинаха на борда на руски траулер, потънал край Камчатка

Поне 54 души загинаха на борда на руски траулер, потънал край Камчатка

Най-малко 54 души от екипажа на руски риболовен траулер са загинали, а 13 са в неизвестност, след като корабът потъна в ледените води край полуостров Камчатка в западната част на Тихия океан късно в сряда, предаде Ройтерс.

Шестдесет и трима от 132-та души на борда на "Далний Восток" са били спасени, заяви пред агенцията Виктор Клепиков, координатор на морския спасителен център на Петропавловск-Камчатка. За съдбата на още 13 члена от екипажа, включително и капитана на траулера Александър Притоцки, нищо не е известно, съобщи руското министерство на извънредните ситуации в четвъртък.

Издирвателно - спасителната операция ще продължи и през нощта. На място са изпратени 26 плавателни съда, снабдени с мощно осветително оборудване, които издирват членове на екипажа в район с големина 8.5 хил. кв. км. В спасителната операция участват 1 500 човека, изпратени са и хеликоптери, съобщиха от министерството.

Оттам заявиха, че се разглеждат около 10 версии за корабокрушението.

ТАСС цитира заместник-ръководител на региона Камчатка, който е казал, че екипажът може да е нарушил правилата за безопасност при превишаване на капацитета на съхранение на товари.


"Според предварителна информация, корабокрушението е станало докато е била изтегляна 100-тонна риболовна мрежа", казва Сергей Хабаров, цкитиран от ТАСС.

Руската агенция Интерфакс цитира неидентифициран източник в Спасителния център на региона, който е казал, че големи парчета плаващ лед може да са повредили кораба, който е потънал за 15 минути.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?