Поне 6-ма убити при нападение на сепаратистка групировка срещу фондова борса в Карачи

Поне 6-ма убити при нападение на сепаратистка групировка срещу фондова борса в Карачи

Най-малко шестима души, след които един полицай, бяха убити при опит на четирима въоръжени мъже да проникнат във фондовата борса в пакистанската финансова столица Карачи, предаде Франс прес.

Нападателите пристигнали с автомобил Тойота "Корола" и използвали огнестрелни оръжия и гранати, каза полицейски представител. Те първо хвърлили граната, а след това открили огън по охранителен пост пред борсата. Четиримата били убити от охраняващите сградата сили за сигурност, които отвърнали на огъня.

Убити са и четиримата нападатели, както и един полицай и един цивилен, а трима полицаи са ранени, се казва в изявление на полицията.

Фондация "Едхи", която е главната организация за спешна помощ в Карачи, пък съобщи за седем убити и седем ранени.

Асошиейтед прес предаде за седем убити - четиримата нападатели, двама охранители и един полицай.

Според ДПА освен нападателите са били убити четирима охранители, един полицай и един цивилен.

Отговорност за атаката пое Армията за освобождение на Белуджистан. Тази групировка от години води въоръжена борба с искане за независимост на богатата на природен газ пакистанска югозападна провинция Белуджистан и през последните години е извършила редица нападения в Карачи, включително едно срещу китайското консулство, при което бяха убити двама души.

В Белуджистан се намира пристанището Гвадар с излаз на Арабско море. То е част от проекта на Пекин за икономически коридор с Пакистан, който да свърже Южна и Централна Азия с Китай. Армията за освобождение на Белуджистан се противопоставя на този проект, в който влиза и магистрала от Гвадар до китайската граница, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?