Поне 60 мажоритарни депутати плюс преференции в пропорционалната листа

Поне 60 мажоритарни депутати плюс преференции в пропорционалната листа

Лявото крило в БСП настоява за реално въвеждане на мажоритарния елемент в изборното законодателство, а в партийната пропорционална листа избирателят да може да посочва и един предпочитан кандидат. Не по-малко от една четвърт (около 60) от избраните народни представители трябва да са избрани мажоритарно, за да сработи промяната в избирателната система, заяви във вторник Янаки Стоилов, лидер на лявото крило в БСП.

Преговори между коалиционните партньори БСП, НДСВ и ДПС за промяна в закона за избор на народни представители вървят повече от месец, но досега няма реален резултат. БСП настоява за смесена система със засилен мажоритарен елемент, докато НДСВ е за запазване на сегашната пропорционална система с въвеждането на преференциален елемент, тоест избирателят сам да подрежда партийната листа, като процентът за действие на преференцията да е около 5%.

Янаки Стоилов, който е шеф на правната комисия в НС и преподавател в СУ изрази готовност да се яви като мажоритарен кандидат в София. "Не съм бягал от мажоритарни избори, това стана преди доста години, готов съм и сега да се явя на такъв избор. Знам колко голям е рискът за политик, който дълго се е занимавал с тази дейност", коментира Стоилов.

По думите му до края на месеца ПГ на Коалиция за България ще трябва да внесе поправките в изборното законодателство, за да може то реално да започне да действа след приемането им евентуално до края на февруари.

Според него пред управляващите има два възлови проблема, които трябва да бъдат решени до края на мандата. Единият е да се вземат мерки за противодействие на задълбочаващата се икономическа криза и другият – да се противодейства на корупцията по всички етажи на властта.

На въпрос на Mediapool как ще стане това, след като само преди месец реално тръгна Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, гласуван от управляващите, но сега левицата предлага неговата промяна за удължаване на срока за подаване на декларация от публични лица с два месеца, Стоилов коментира, че не е видял какви промени се предлагат и не може да говори по-конкретно.

Относно политическата и икономическата ситуация в страната Янаки Стоилов посочи, че тя влиза от криза в криза и че това свидетелства за "слабостта на държавата" и че "българското общество се превръща в заложник на различни конфликти, които придобиват различни измерения". Затова той предлага да действа решително и енергично и да няма декларативна политика от страна на управляващите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?