Поне 64 жертви при пожар в руски мол

Трагедията разкри брутални пропуски в нормите за сигурност

Снимка Ройтерс

Най-малко 64 са жертвите на пожар, избухнал на 25 март в търговско-развлекателен център в сибирския град Кемерово, съобщи ТАСС, цитирайки министъра на извънредните ситуации Владимир Пучков. Поне девет от загиналите са деца. Свидетели твърдят, че системата за оповестяване е била изключена, а пожарни изходи са били блокирани.

По данни към понеделник вечерта са разпознати телата на 17 от жертвите, но за други може да е необходима генетическа експертиза. 59 човека (от които 41 деца) се смятат за безследно изчезнали, съобщи онлайн изданието на "Комерсант". Най-вероятно огънят е пламнал в киносалон или в игралната зала, след което е обхванал 1.5 хил. кв. м. Потушаването му отне 19 часа. Причината за пожара, при който рухна и почти целият покрив на търговския център, все още е неизвестна.

Спасителните дейности продължават и броят на жертвите може да нарасне. Общо пострадалите са 52-ма човека, 12 които са настанени в болница.

Огнената стихия е бушувала на последния четвърти етаж. Стотина души са били евакуирани. Някои са скачали от прозорците на мола с надеждата да се спасят от пламъците.

По първоначални данни пожарът е започнал на четвъртия етаж, където се намират киносалоните, след което бързо се е разпространил.

Води се дело за причиняване на смърт по невнимание, нарушаване на правилата на противопожарната безопасност, довели до неволната смърт на две и повече лица и оказване на услуги, неотговарящи на правилата за безопасност.

Четирима души са задържани за разпит

Руският Следствен комитет съобщи, че за разпит са задържани четирима души, сред които един от наемателите на мола, от чието помещение се смята, че е тръгнал пожарът и ръководителят на фирмата, стопанисваща търговския център. Следователите проучват също така и каква е отговорността на пети човек, член на частна фирма, отговаряща за охраната на търговския център. Този служител е заподозрян, че е изключил алармата за пожар.

Министърката на здравеопазването Вероника Скворцова ги посети и след това съобщи, че в най-тежко състояние е 11-годишно момче, което скочило от прозорец на четвъртия етаж. Родителите и малкото му братче са загинали.

Свидетели заявиха, че пожарната аларма не се е задействала и че персоналът на мола не е помогнал на хората да се евакуират. 

Брутални пропуски в нормите за сигурност

Пожарът извади наяве сериозни пропуски и нарушения на нормите за сигурност, отбелязва Франс прес.

Руският следствен комитет каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център.

Следователи и свидетели говорят за заключени аварийни изходи и за тотална липса на предупреждение на клиентите на мола за избухналия пожар. Свидетели разказват, че аларма не се е чула, хората просто са започнали да бягат към изхода, после са доловила миризма на изгоряло и накрая всички разбрали, че не става дума за учение за действие при пожар.

Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове са дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците.

В търговския център "Зимна вишна" е имало сауна, няколко киносалона, ресторанти, зала за боулинг. Центърът е бил много посещаван в неделя.

Анна Заречнева съобщи, че била на последния етаж на сградата, когато избухнал пожарът. Тя гледала филм в киносалона с мъжа си и сина си. Те разбрали, че има пожар чак когато някакъв мъж се втурнал с викове в залата.

"Не чухме пожарната аларма, даже не запалиха светлините в залата. Чак сега осъзнавам, че това можеше да ни е последният филм", каза тя.

Заречнева добави, че мъжът ѝ останал на последния етаж да помогне за евакуирането на хората, защото охраната и персоналът на мола ги нямало никакви.

По повод на твърденията, че вратите на киносалона в горящия мол са били заключени, членът на Сдружението на собственици на киносалони Олег Берьозин коментира:

"Безусловно трябва да извлечем поуки от тази трагедия и да проведем допълнително обучение на персонала. Всеки собственик на някакъв бизнес трябва да разбере, че носи отговорност за гостите си. Това важи не само за киносалоните, но и за ресторантите, търговските центрове и други обекти. Така се увлякохме по борбата с тероризма, че пропускаме другите неща. Трудно ми е да си представя как е станало така, че вратите на киносалона да са заключени".

Следствието проверява информацията от свидетели, че никой служител от мола не се е опитал да ги евакуира, както и свидетелствата за заключените врати на единия киносалон, и че в друг киносалон е бил заключен аварийният изход, при който са намерени телата на 15 души.

Проверява се и дали е проработила системата за сигнализация при пожар. Допуска се възможността тя да е била превключена на ръчен режим, за да се избегне лъжливо задействане.

Молът съществува от 2013 г. Преди това в сградата се е помещавал завод за сладкарски изделия.

Семействата на загиналите ще получат по 1 млн. рубли от правителството

Семействата на загиналите ще получат от руското правителство по 1 милион рубли, съобщи руският премиер Дмитрий Медведев, който нарече случилото се "ужасна трагедия".

Жители на Кемерово носят цветя на мястото на трагедията, дават кръв за пострадалите и подпомагат близките на загиналите и ранените.

В Кемеровска област е обявен тридневен траур от 27 до 29 март.

Руският съюз на застрахователите оценява щетите от пожара на 4 милиарда рубли (около 57 милиона евро). От тях щетите по самата сграда са 3 милиарда рубли, а на имущество на наемателите - 1 милиард.

Загинали и са около 200 животни в зоокъта на мола

Смята се, че в пожара са загинали и около 200 животни от зоокъта, помещаващ се в мола, допълва Асошиейтед прес. Сред тях имало костенурки, кози, зайци, прасета и разнородни гризачи.

Един от най-смъртоносните пожари в Русия през последните десетилетия

Пожарът в търговския център в Кемерово е един от най-смъртоносните в Русия след разпадането на СССР, отбелязва Ройтерс.

Всяка година много хора загиват в пожари в Русия. През август 2016 г. най-малко 16 работници имигранти от Централна Азия загинаха в пожар в печатарски склад северно от Москва. През декември 2015 г. 23 пациенти на психиатрична клиника в Югозападната част на Русия загинаха в пожар. През 2013 г. два пожара в психиатрични болници причиниха смъртта съответно на 37 и на 38 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?