Поне 7 жертви и 58 ранени при срутване на мост над Мисисипи

Поне 7 жертви и 58 ранени при срутване на мост над Мисисипи

Най-малко седем души загинаха и 58 бяха ранени от срутване на 150 метра от мост над река Мисисипи в американския град Минеаполис, съобщават в четвъртък световните агенции. По сведения на някои от медиите, загиналите са най-малко девет. Спасителите и представителите на властите се опасяват, че броя на жертвите може да нарасне.

Инцидентът е станал в сряда вечер в час пик, когато  по оценки на полицията на осемлентовия мост са се движили 100 автомобила. В резултат на срутването 50 машини са паднали в реката от 20 метра височина. Очевидци разказват, че в момента на падането се е раздал оглушителен трясък.

На мястото на срутването са останали блокирани коли и хора, сред които и горящ училищен автобус с 30 деца. Пожарът е потушен, а учениците от автобуса са евакуирани с минимални наранявания.

В момента участъкът от реката, където мостът е рухнал, е напълно отцепен от полицията. Спасителни екипи издирват по суша и вода ранени пътници и потънали автомобили.

Губернаторът на Минеаполис Тим Полени заяви, че станалото “е за Минеаполис катастрофа с исторически мащаб”.

Мостът е бил построен през 1967 година и е бил инспектиран за надеждност през 2005 и 2006 г., като не са били отрити структурни повреди и дефекти.

По думите на официален представител на полицията в щата Минесота, властите за сега не могат да посочат причината за падането на моста. Знае се само, че съоръжението е било в частичен ремонт и движението по него се е извършвало в едната лента двупосочно.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ вече обяви, че няма основания да се подозира, че причината за трагедията е терористична атака.

Споделяне

Още от Свят