Поне 717 загинали в блъсканица по време на хаджа в Саудитска Арабия

Най-малко 717 души от различни националности са загинали и 863 са ранени в блъсканица по време на един от ритуалите на годишното поклонение (хадж) до светите за мюсюлманите места, съобщи саудитската служба за гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

По официални данни около два милиона души участват в тазгодишния хадж, който започна във вторник. Трагедията се разигра в Мина - голяма долина на около пет километра от Мека. Там са разпънати над 160 000 палатки, където поклонниците прекарват нощта по време на хаджа, съобщи Асошиейтед прес.

Според последни информации до трагедията се стигнало, когато две групи хора се срещнали на кръстовище, водещо към мястото, на което се изпълнява ритуала на символичното линчуване на Сатаната с камъни.

Ритуалът се изпълнява от многоетажна структура, наречена Мостът Джамарат. Оттам богомолците хвърлят камъни по три стълба. Така символично те линчуват Сатаната.

До мястото се стига по няколко улици. На кръстовището на две от тях /улици 204 и 223/ двете групи от поклонници се срещнали, посочва АП. Едната се връщала от Моста Джамарат, а другата отивала натам. Двете многолюдни групи не могли да се разминат и се стигнало до блъсканицата.

Трагедията се разиграла в 9 ч. местно време. Очевидци разказват, че когато двете многочислени групи се срещнали на кръстовището и не могли да се разминат, хора от първите редици паднали на земята. Напиращата отзад тълпа не могла да спре и те били прегазени, а върху тях започнали да падат идаващите отзад. Повечето от жертвите са мъже.

Според саудитския министър на здравеопазването Халед ибн Абдул Азиз ал Фалих липсата на дисциплина от страна на богомолците е причина за трагедията. Ако поклонниците бяха спазвали инструкциите, можеше да се избегне този род трагедии, каза той по обществената телевизия Ел Ехбарая, след като посети мястото на драмата.

Много поклонници потеглят към трите каменни стълба, без да спазват разписанието за достигане до тях, установено от лицата, отговорни за управлението на обекта, отбеляза саудитският здравен министър. Той обеща прозрачно и бързо разследване на случилото се.
Разписанията за потегляне към мястото на ритуала на замеряне на Сатаната с камъни се раздават отпечатани на различни езици на богомолците в Мека. В тях има часове, в които групите от хора потеглят към мястото на ритуала.

Смята се, че група африкански поклонници не е спазила графика днес и така се е стигнало до струпването на толкова много хора на ключовото кръстовище и до последвалата тъпканица.
Иран, който изгуби в блъсканицата най-малко 43 свои граждани, заяви, че трагедията се дължи на пропуски в саудитската система за сигурност, която е трябвало да гарантира безопасността на богомолците.

Поради неизвестни засега причини един от пътищата, водещи на мястото, на което се извършва ритуалът по линчуване на Сатаната, е бил затворен и това е причината за този трагичен инцидент, каза Саид Охади, ръководител на иранската агенция, която организира участието на иранците в хаджа.

Случилото се днес е най-смъртоносната блъсканица в Саудитска Арабия. През 2006 г. по време на ритуала по линчуване на Сатаната с камъни на поклонението в Мека имаше подобен инцидент. Тогава загинаха 360 души. Впоследствие саудитските власти инвестираха милиони долари за модернизиране на ритуалните места, за да ги направят максимално безопасни за поклонниците.

През 1990 г. по време на хаджа загинаха 1426 души, когато в пешеходен тунел, водещ до мястото на поклонението, излезе от строя вентилационната система и хората вътре се задушиха.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?