Поне 8 загинали при самоубийствен атентат срещу събрание на духовници в Афганистан

Поне 8 загинали при самоубийствен атентат срещу събрание на духовници в Афганистан

Атентатор самоубиец се взриви и уби най-малко осем души в афганистанската столица Кабул след сбирка на мюсюлмански духовници, събрали се да заклеймят тероризма и да призоват за мир, предаде Ройтерс, като се позова на силите за сигурност.


Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападението.


То показва, че ситуацията в Афганистан в областта на сигурността се влошава преди предстоящите на 20 октомври избори за национален парламент и окръжни съвети, отбелязва Ройтерс.


През последните месеци при поредица бомбени атентати в Кабул загинаха десетки хора, а няма признаци нападенията да намаляват по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.


Радикалната групировка "Ислямска държава" е пое отговорността за много от атентатите в афганистанската столица, но според силите за сигурност за няколко от тях е много по-вероятно да са дело на мрежата "Хакани" - групировка, свързана с талибаните.


Началникът на полицията в Пети район на Кабул заяви, че извършителят на днешната атака се е взривил близо до входа на шатра, в която заседавал религиозният орган, известен в Афганистан като Съвет на улемите, предаде Асошиейтед прес.


Самата шатра е на друг традиционен за Афганистан орган Лоя джирга или Съвет на старейшините.


Съветът на улемите, който включва мюсюлмански духовници, учени и мъже с авторитет в религиозните и правните среди от цял Афганистан, е издал фетва, с която обявява самоубийствените атентати за "харам", тоест забранени според ислямския закон. На днешното заседание на съвета са участвали около 2000 негови членове.


Съветът призовал както афганистанските правителствени сили, така и талибаните и другите радикални групировки, да спрат да воюват помежду си и да се споразумеят за спиране на огъня и започване на мирни преговори.


Той за пръв път е излязъл с подобен призив, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят