Поне 90 жертви при катастрофа на петролна цистерна в Иран

Поне 90 души загинаха и 114 бяха ранени при сблъсък на камион-цистерна с няколко автобуса и автомобили в Иран, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от световните агенции. Катастрофата станала край град Захедан, в югоизточен Иран.

Камионът - цистерна е пренасял над 17 000 литра петрол, когато загубил контрол в четвъртък вечерта на пътя между градовете Бам и Захедан. Той се блъснал в автобуси, които чакали пред полицейско управление на магистралата в югоизточен Иран, за да бъдат проверени за наркотици и други контрабандни стоки.

Много от убитите са жени и деца, чакащи пред автобусите.

Представители на Червения кръст казаха, че са открили 90 тела, някои от които напълно обгорени. Катастрофата е станала на около 1 100 км от столицата Техеран, на главния път към Пакистан.

Управителят на Захедан каза пред държавната телевизия, че катастрофата е била толкова силна, че не труповете не могат да бъдат идентифицирани.

Много от пътниците са изгорели поради липсата на противопожарна екипировка на мястото на катастрофата.

Полицейски служител каза, че камионът - цистерна се е движил много бързо и загубил контрол преди да се обърне. Той се блъснал в един автобус и избухнал в пламъци, а изтеклият петрол е предизвикал силен пожар, който обхванал останалите автобуси и коли.

Предполага се, че поне още един камион, вероятно също с цистерна, е избухнал в пламъци, което отнело на пожарникарите два часа за потушаването му.

Близо 22 000 човека умират всяка година при пътни инциденти в Иран.

През февруари около 300 души бяха убити, когато влакова композиция, натоварена с горива и химикали, експлодира в Иран.

Споделяне

Още от Свят