Поне четирима са кандидатите за нов лидер на ДСБ

Поне четирима са кандидатите за нов лидер на ДСБ

Месец преди ДСБ да свика своята Национална конференция, която трябва да избере нов председател на партията след оставката на Радан Кънев заради изборния неуспех, кандидатите за поста са поне четирима.

Първата публична заявка дойде от бившия депутат и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Преди няколко дни той написа във Фейсбук: "Повече от месец мълчах и мислих. Днес съобщавам - тръгвам в поход. Защото моята политическа общност сега има нужда от това. Господ напред и ние след него".

Другите претенденти за поста са евродепутатът Светослав Малинов, Тони Сточев и Ралица Кирилова, която последната година бе вътрешна опозиция в ДСБ. По време на кабинета "Борисов 2", когато Реформаторският блок (част от който беше ДСБ) управлява в коалиция ГЕРБ, Кирилова за кратко бе шеф на кабинета на бившия образователен министър Тодор Танев. Кирилова също като Атанасов обяви намеренията си във Фейсбук.

"Участието в политиката е дълга писта. За мен то е състезание на идеи и визии за бъдещето. Състезание, което изисква не само знания, но и смелост, и воля. За да побеждаваш са нужни усилията на целия отбор. Сега получих номинации, за да се включа в следващия етап – да участвам като кандидат за председател на Демократи за силна България на Националното събрание на 10 юни. Вярвам, че конкуренцията е жизнено необходима във всяка сфера. Вярвам, че лидерството е състезание на идеи, а не награда за послушание на партийни парашутисти", пише Кирилова в четвъртък.

"В ДСБ най-накрая ще има състезание. Приемам тази отговорност и ще участвам в надпреварата за председателския пост", допълва тя.

Тони Сточев е редови член на ДСБ и не е известен извън партията.

Евродепутатът Светослав Малинов се ползва с авторитет в ДСБ и е консенсусна фигура, но поради ангажиментите си в Брюксел няма толкова силна връзка с партийните структури, което пък е силна страна на Атанас Атанасов.

Не е ясно дали в следващите дни няма да се появят и нови кандидатури.

Решението на ДСБ за новия лидер ще очертае до голяма степен и посоката, която партията ще следва след множеството сътресения в последните години. Стои въпросът дали ДСБ има желание да развива проекта "Нова Република", с който се яви на последните избори и вижда ли перспектива в него.

Решението на Радан Кънев да обяви, че излиза в опозиция на кабинета ГЕРБ- Реформаторски блок в края на 2015 г. заради саботажа на съдебната реформа и оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов, задълбочи конфликта между ДСБ и останалите партии в РБ (СДС, ДБГ, БЗНС и НПСД), които останаха лоялни на Бойко Борисов. След като повече от година твърдеше, че ще създава нов десен проект, в началото на тази година Радан Кънев се оказа сам с партията си и депутатите от Гражданския съвет на РБ, тъй като бившият му съюзник Христо Иванов учреди "Да, България", която предпочете да се яви на изборите със Зелените и ДЕОС. В крайна сметка Радан Кънев, Мартин Димитров, Трайчо Трайков и др. учредиха надпартийната платформа "Нова република", която също като "Да, България" финишира на изборите с под 3% и не успя да влезе в парламента.

Раздялата на ДСБ с РБ не беше приета от всички структури и някои от тях напуснаха партията и последваха бившия ѝ зам.-председател Петър Москов в РБ (който също изпадна от парламента).

Според представители на ДСБ, ако новият председател се казва Светослав Малинов, шансовете за възстановяване на сътрудничеството с представители на "Да, България", са по-големи.

Споделяне

Още по темата

Още от България