Поне девет села без кмет и на втори тур

Сн. БГНЕС

В поне девет села от страната няма избран кмет и на втория тур на изборите, тъй като претендентите са получили абсолютно равен брой бюлитени.

Три от селата са в Пловдивска област, по две в Монтанско и Кърджалийско и по едно в общините Стара Загора и Радомир.

В Пловдивско за трети път пред урните ще отидат жителите на село Бачково, за да избират между Христо Калчев (ГЕРБ) и Мария Бойкова, подкрепена от инициативен комитет. В Красново също не бе излъчен победител с над 50 на сто от гласовете измежду тримата кандидати, достигнали до балотажа - Цвятко Истилянов (БСП), Иван Бабаджанов (ГЕРБ) и Ненчо Яков, издигнат от коалиция. В село Ново железаре, след изравнен процент, за кметското място продължават да се борят Петър Ненов (ГЕРБ) и Рангел Китенски (Партия на зелените).

По данни на общинската избирателна комисия в Кърджали кмет не са избрали от втория път и в селата Самокитка, община Кирково, и Черничево, община Крумовград.

Още две села в област Монтана също ще ходят пак на избори. В Софрониево, община Мизия, двамата кандидати  Теменужка Желязкова и Павко Маринов са получили по 403 бюлетини.
Равен резултат - 165:165 гласа, получиха Илияна Трайкова от ГЕРБ и Маргарита Филипова от коалиция "Заедно за Монтана" , които отново влизат в битка за село Крапчане

Без избран кмет е и Старо Село, Радомирско, както и село Медникарово, община Гълъбово, област Стара Загора, където двамата кандидати са получили по 172 гласа.

В тези села ще има нови избори, които ще се насрочат от президента на България.

По данни на ЦИК гласувалите на втория тур според броя подписи са: за кмет на община - 1 319 000; за кмет на кметство - 447 000, и за кмет на район - 227 000.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?