Поне двоен спад на руските и украинските туристи се чака у нас

Снимка: БГНЕС

Двойно по-голям спад на руските и украинските туристи през тази година в сравнение с понижението от 2014 г., прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова при представяне на кампания за насърчаването на вътрешния туризъм.

За миналата година от януари до ноември руските туристи, посетили България, са били с 3.2%, или 21 хил. души, по-малко в сравнение с предходния период на 2013 г. Украинските туристи пък са намалели с 8.2%, или 56 хил. души.

"За тази година ги умножавам минимум по две. Това са вътрешни анализи. Нямаме официални данни. Самият факт, че има такава тенденция показва, че следва да работим с такива нагласи", каза Ангелкова.

Мерките, които може да противодействат на тази тенденция, са облекчаване на визовите процедури, допълнителни чартърни линии и привличане на нискотарифните авиокомпании. Ще има и целева реклама в Германия, Великобритания, балканските и скандинавските страни.

Фокусирана реклама на традиционни пазари са предложили големите туроператори за да се компенсира спада на руските и украински туристи. Те предлагат още сезонът да започне през април и да приключи октомври – ноември, за което се водят разговори с организаторите на чартърни програми. Подобни мерки се предприемат и в Гърция, Испания и Турция.

В момента водим разговори с генерална дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия какво може да направи държавата целево, за да не се счита за държавна помощ. Това ще е ясно до десетина дни, допълни министър Ангелкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес