Поне половината членове на ЦИК начело с шефката й ще бъдат сменени

Драмата ВМРО-Бареков може да остави комисията с 19 души, но това устройва управляващите

Поне половината членове на ЦИК начело с шефката й ще бъдат сменени
Партиите трябва да предложат до четвъртък кандидатите си за нови членове на Централна избирателна комисия (ЦИК). Мандатът на сегашната комисия изтича на 23 март и се очаква новата да бъде избрана преди това. Очертава се и ГЕРБ, и БСП да направят сериозни промени и да не предложат част от сегашните си членове, научи Mediapool. 
 
По закон ЦИК трябва да се състои от 20 членове, но поради особеностите на сегашната политическа конюнктура те най-вероятно ще са 18+. 
 
Седем то тях са от квотата на ГЕРБ, шестима на БСП, по двама от "Обединени патриоти" и ДПС и един за "Воля". Останалите места в ЦИК са за извънпарламентарните коалиции, които в момента имат евродепутати - това са несъществуващият вече "Реформаторски блок" (РБ) с евродепутата си Светослав Малинов (ДСБ) и разпуснатата коалиция между вече изчезналата партия на "България без цензура" (преименувана на Презареди БГ) на евродепутата Николай Бареков с ВМРО. Партиите от бившия РБ вече са се разбрали и са предложили за нов мандат досегашния си представител в ЦИК Ивайло Ивков. 
 
ЦИК може да остане с 19 души, но това устройва управляващите 
 
По всяка вероятност обаче Бареков и ВМРО няма да се разберат, поради което ЦИК може да остане с 19 души, а това устройва управляващите.
 
С последните промени в Изборния кодекс беше прието, че решенията на ЦИК се взимат с мнозинство от 2/3 от членовете, но ако то бъде обжалвано пред ВАС и отменено – новото решение се взима от половината плюс един от членовете, а представителите на управляващото мнозинство заедно с този на "Воля" са точно толкова.
 
Какви ще са рокадите в комисията?
 
Противно на първоначалните заявки на ГЕРБ, че комисията не трябва да бъде променяна два месеца преди предстоящия през май евровот, управляващите решиха да започнат процедурата. За избор на нова ЦИК настояваха социалистите, докато ГЕРБ твърдяха, че това е рисковано с оглед краткия срок до евроизборите, за които новите членове трябва да се подготвят. Отделен е въпросът, че всички знаеха, че мандатът на сегашната ЦИК изтича през март и подмяната ѝ можеше да стане по-рано, но явно управляващите не са искали. 
 
Преди две седмици зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че партията не смята да прави сериозни рокади в своята квота. Изглежда обаче промени ще има.
 
Квотата на ГЕРБ в сегашната ЦИК е от 7 души, но заетите места са 6. До това се стигна, след като през 2016 година зам.-председателят на комисията Маргарита Златарева  напусна и ГЕРБ не излъчи неин заместник. Най-голямата партия ще запази квотата от 7 души в новата комисията. По информация на Mediapool обаче трима от сегашните шестима представители на ГЕРБ ще бъдат сменени. Под въпрос е дали Цветозар Томов, който беше от гражданската квота, ще бъде предложен от ГЕРБ.
 
Рокадите при БСП ще са по- кардинални. В момента социалистите имат шестима членове, такава ще е бройката им и в новата комисия. БСП няма да предложат за нов мандат сегашният председател на комисията Ивилина Алексиева. През 2014 г. тя беше лична "квота" на Мая Манолова, която тогава бе депутат от БСП и отговаряше за изборния закон. През годините обаче Алексиева спечели доверието на ГЕРБ, които се чувстваха комфортно с нея. Това е и една от причините социалистите да не да я издигат за нов мандат. Голяма част от останалите им членове също ще бъдат подменени, научи Mediapool.
 
През 2014 г. ДПС първоначално имаха двама членове в ЦИК. Това става след скандал около решението на тогавашния президент Росен Плевнелиев да разпредели квотите в полза  на ГЕРБ и да вземе едно място от ДПС. Месец по-късно ГЕРБ промениха Изборния кодекс и направиха бройката на всички членове на комисията плаваща, за да може ДПС да получи още едно място. Тогава с указ на Плевнелиев бе назначен Метин Сюлейманов.
 
Сега обаче квотата на ДПС е от двама членове. Очаква се те да предложат досегашните си хора, но един от тях трябва да отпадне и не е ясно кой ще е той – Метин Сюлейманов, Ерхан Чаушев или Севинч Солакова, която е секретар на ЦИК.
 
В момента "Патриотите" са с трима членове в ЦИК, но сега остават с двама. ВМРО и НФСБ вероятно ще се разберат да предложат за нов мандат Бойчо Арнаудов. При "Атака" обаче няма никаква яснота. По информация на Mediapool трите партии от "Обединени патриоти" все още нямат общо решение кого ще предложат за новата ЦИК. Въпросът е бил повдигнат на заседание на парламентарната група, но не е бил решен.
 
Ситуацията около ОП става още по-сложна, защото ВМРО и ББЦ имат право на едно място заради евродепутатите им. Настоящият евродепутат Николай Бареков обяви наскоро пред  "Клуб Z", че иска да е член на комисията. Това обаче няма как да бъде подкрепено от ВМРО, а двете партии трябва да излязат с общо решение. Ако формацията на Каракачанов блокира кандидатурата на Бареков, той няма да подкрепи предложение на ВМРО. Това означава, че засега тази разпаднала се коалиция няма да излезе с кандидат за мястото им в ЦИК. Така комисията няма да е с 20 души, колкото би трябвало по закон, а с 19.
 
Място в новата ЦИК няма да намерят досегашните ѝ членове Иванка Грозева (НДСВ) и Мартин Райков (АБВ). При предходния избор бяха предложени от партии, които в момента нямат нито евродепутати, нито са част от парламента. Катя Иванова (ББЦ) също няма да е в състава на новата комисия. 
Споделяне

Още по темата

Още от България