Поне шест енергийни гиганта с оферти за нова ТЕЦ в "Марица Изток"

Поне шест енергийни гиганта с оферти за нова ТЕЦ в "Марица Изток"

В очакване на обявяването на процедурата за избор на инвеститор в бъдещата нова въглищна централа в района на "Марица Изток", шест енергийни гиганта заявиха интереса си за участие в конкурса за строежа на 600-700 мегаватовата мощност.

Това са американската AES, италианската "Енел" и германската RWE, които и по-рано са  потвърждавали намерението си да строят нова мощност в Маришкия басейн. В четвъртък към тях се присъединиха и тримата собственици на електроразпределителните предприятия (ЕРП) в България – австрийската EVN, чешката CEZ и германската E.ON. Техният интерес е провокиран от прогнозите за недостиг на електроенергия на българския пазар и в балканския регион.

"Е.ON ще участва в конкурс за нова мощност в "Марица Изток", заяви Манфред Пааш, регионален мениджър на германската компания у нас. Той допълни, че в момента се оглеждат вариантите за площадка, за да може компанията да си структурира  проекта.

Намерението на EVN бе обявено от представителя ѝ в България Щефан Шишковиц, който каза, че компанията има интерес към такава процедура, за да покрива нуждите си от електроенергия. Той обаче не уточни дали фирмата ще участва самостоятелно в конкурса, а заяви, че "се преговаря по въпроса", но не каза дали с държавата или с други потенциални кандидати,  които също имат интерес. "Нас не ни интересува собствеността в бъдещата централа, а производството ѝ", заяви Шишковиц. Той допълни, че приоритет на негората компания са ВЕЦ-овете и топроцентралите.

Вариант е бизнесменът Христо Ковачки, контролиращ "Брикел", която също е внесла заявление за интерес да строи такава централа, да изтъргува площадката на територията на "Брикел" в съвместна оферта с някои от тримата собственици на ЕРП-ата, които могат да осигурят финансирането срещу обезпечаването си с по-евтина електроенергия..

Твърди се, че чешката компания CEZ води такива преговори с Ковачки. Регионалният мениджър на компанията у нас Любош Павлас заяви, че имат интерес към новата мощност, но участието им в конкурса ще зависи от заложените в него критерии- включително дали ще е посочена площадката на бъдещата термоцентрала. "Основен приоритет ни е финансирането на АЕЦ "Белене" и изходът от тази процедура  ще определи дали ще участваме в конкурс за ТЕЦ в "Марица Изток", защото сме наясно, че не можем да поемем всички тези финансирания", каза Павлас.

Интригата с участието на Мини "Марица Изток", която сключи с RWE споразумение за строеж на такава мощност и смята да прави съвместно дружество с германците, се заплете още, след като Алесандро Боски, ръководител “Бизнес развитие” на "Енел" заяви, че компанията му е предлагала подобен документ на въгледобивното дружество. То обаче въобще не отговорило на намерението на "Енел", а сключило аналогична договорка в RWE. Тя обаче няма юридическа стойност, каза в началото на седмицата шефът на мините Иван Марков. Той отрече това да им дава предимство в бъдещата процедура.

Боски също смята, че подобно споразумение не е плюс за RWE и изрази очакванията си за прозрачна и честна процедура, в която ще са водещи проектите, цената на бъдещия ток и спазването на еконормите. Той обаче се замисли дали компанията би участвала в конкурс, в който е определен терен, различен от площадката на "Енел" в ТЕЦ "Марица Изток 3". "Нека излезе процедурата и ще видим", каза Боски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес