Поне шестима убити и над 50 ранени при атентат в Тайланд

Поне шестима убити и над 50 ранени при атентат в Тайланд

Поне шестима души са загинали, а над 50 са ранени при атентат, извършен в петък в Южен Тайланд, съобщава в събота онлайн изданието на местния в. "Банкок пост", съобщи БТА.

Според първоначалните данни жертвите бяха петима, а ранените – над 40, припомня РИА – Новости. По последна информация един от загиналите е член на отряд за самоотбрана, а сред ранените има 12 полицаи.

Атентатът бе извършен в район Сай Бури от южната тайландска провинция Патани. Самоделна бомба бе взривена в камионетка, паркирана на местния пазар. То бе задействано около пладне, когато на пазара се събират най-много хора.

Според полицията атентатът е организиран от сепаратистка групировка, изпратила бойци да обстрелят предварително златарски магазин наблизо, за да отвлекат вниманието на силите на реда.

"Според нас експлозията е дело на нова банда, решила шумно да излезе на сцената", заяви за ДПА полицейски служител, пожелал анонимност.

Тайландски медии коментират, че мощната експлозия на пазара в Патани може да е своеобразна реакция на масовия отказ на местни партизани от въоръжената борба.

На 12 септември - за пръв път от началото на последния конфликт през 2004 г., над 90 въоръжени бойци, членуващи в една от сепаратистките организации, се предадоха едновременно на властите с молба за амнистия и разрешение да се върнат към мирния живот. Тайландските власти очакват в близките дни да сложат оръжие още по-голям брой въоръжени бунтовници, добавя РИА Новости.

Споделяне

Още от Свят