Поне три години ще се ремонтира гръмналата сибирска ВЕЦ

Поне три години ще се ремонтира гръмналата сибирска ВЕЦ

Спасителните работи в най-голямата руска водно-електрическа централа – Саяно-Шушенската на сибирската река Енисей – които продължиха 10 дни, завършиха, предаде в петък ББС.

Виктор Зимин, ръководител на автономната република Хакасия, където е разположена централата, отмени на 28 август извънредното положение на територията на републиката “във връзка с приключването на аварийно-спасителните работи на Саяно-Шушенската ВЕЦ, връщането на силите на Министерството на извънредните ситуации на Русия на постоянната им дислокация и началото на ремонтно-възстановителните работи“.

Възстановяването, според специалистите, ще продължи най-малко три години.

Катастрофата във ВЕЦ стана сутринта на 17 август. В резултат на разрушението на турбината на втория хидроагрегат и наводняването на машинната зала загинаха 71 служители на централата. Последният от тях бе погребан в петък на гробището в близкото селище Черьомушки.

Все още четирима души се водят безследно изчезнали. Спасителите са убедени, че няма никакви шансове те да са живи.

Три от хидроагрегатите са напълно разрушени, а останалите седем са сериозно повредени.

Експертите се затрудняват да обяснят причината за случилото се.

В спасителната операция участваха около 1500 служители на Министерството на извънредните ситуации. Следващата седмица броят на ремонтните работници ще достигне две хиляди и петстотин.

В момента енергетиците провеждат оглед на хидроагрегатите, степента им на поражения и подготвят за пускане оборудването, което най-малко е пострадало, заяви в петък официален представител на правителството на Хакасия.

Досега властите в Кремъл отказват да допуснат, че причина за аварията може да е човешка грешка или отказ на системите да изключат при възникването на технически проблем. Категорично бе отхвърлена и версията за терористичен акт, която чеченска сепаратистка организация се опита да лансира.

Според някои публикации в близката сеизмологична станция са уловени вибрации няколко часа преди аварията, което вероятно се дължи на проблем в работата на някоя от турбините.

Споделяне

Още от Свят