Понта: Румъния може да получи Нобелова награда за най-мощен лазер в света

Румъния може да получи Нобелова награда за строежа на най-мощния лазер в света, който започна миналата година. Това написа във Фейсбук страницата си румънският премиер Виктор Понта, предаде агенция Аджерпрес.

Проектът за изграждането на най-мощния лазер в света бе официално стартиран през юни миналата година в южния румънски град Мъгуреле, на около 10 км от Букурещ, Проектът Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI - NP) се осъществява от Националния институт за научни изследвания в областта на физиката и ядреното инженерство "Хория Хулубей". Първата фаза на амбициозния проект е съфинансирана от Европейския съюз.

ELI - NP е част от по-голям научно-изследователски проект, който включва инсталации в Румъния, Чехия и Унгария, и ще бъде осъществен от консорциум от 13 държави. Общата стойност на проекта възлиза на 356,23 милиона евро,

Според експерти, цитирани от вестник "Гъндул" и БТА, мощността на комплекса от лазери ще бъде внушителна - 10 милиона милиарда вата или еквивалента на сто хиляди милиарда крушки от по 100 вата.

По думите на д-р Николае Замфир, генерален директор на института в Мъгуреле, центърът ще бъде аналог в сферата на лазерите на центъра за изследване на елементарните частици ЦЕРН в Женева

Комплексът се строи върху сеизмични амортисьори, за да се избегне бедствие, което може да бъде предизвикано от вибрациите.

Вестник "Журналул национал" отбелязва, че теоретично силата на лазера може да доведе до "преместване на материя", тоест телепортация.

"В Мъгуреле ще бъде построен най-мощният лазер в света. Това е изследователски проект, който може да донесе на Румъния Нобелова награда!", написа в страницата си във Фейсбук румънският премиер.

Споделяне

Още от Европа