Поп, треньор, певици, актьори и моторист подкрепиха Цветан Василев

Предлага се издигането на паметник на банкера до Съдебната палата

Влади Въргала

Родни общественици от различни житейски поприща се обявиха във вторник в подкрепа на банкера Цветан Василев, който в последните дни е разнасян в публичното пространство като поръчител на убийството на Делян Пеевски. В пресклуба на БТА за техен говорител бе обявен актьорът Владислав Карамфилов - Въргала, който обяви съществуването на "граждански комитет", събрал под една кауза известните личности.

"Гражданският комитет" инициира форум "Кой кого поръчва в България", а зад инициативата застават още треньорът на баскетболния Левски Тити Папазов, актрисата Аня Пенчева, певиците Силвия Кацарова и Николина Чакърдъкова, както и отец Никанор от Гигинския манастир.

С уточнението, че Въргала и съмишлениците му в залата не са адвокати на Василев, бе изчетена декларация, в която се посочва, че държавата е абдикирала от всички свои отрасли и това създава бедност.

"Днес имаме основание да смятаме държавата си за враг, а политическата класа няма аналог в световната практика - пише в обръщение към журналистите гражданският комитет и призовава - съдебната система да покаже, че истината няма цена и никой не може да я купи".

"Защитаваме правото на Цветан Василев да работи, както нашето право да работим без да бъдем изнудвани", допълниха от гражданския комитет.

Влади Въргала се зарече, че ако "този цирк даде резултат" и рефлектира върху Цветан Василев и бизнеса му, той ще кара такси или ще влезе в манастир. Той припомни, че е автор на филм, който е получил подкрепа от бизнесмена.

"Цветан Василев ми поръча да убия Пеевски", опита се да бъде ироничен Въргала. По думите му с финансовата помощ, която получил от банкера за неговия филм, той искал да убие пеевщината. "Тук има много хора, на които Василев им е поръчал да убият пеевщината в своя отрасъл", разясни Въргала.

Думата взе и шефът на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Той сподели, че около "80% процента от елитния спорт в България няма да го има без подкрепата на Цветан Василев". Той предложи да се издигне паметник на Цветан Василев до Съдебната палата, за да може главният прокурор Сотир Цацаров да си я гледа всеки ден.

Отец Никанор също взе думата и каза, че банкерът може да разчита на духовна подкрепа. Гигинският манастир се ползва с голяма помощ от страна на Василев, а преди година стана ясно, че на банкера е посветен стенопис в манастира. По-късно обаче ктиторският портрет на Василев бе заличен, Никанор описа финансиста като "възрожденец по дух", а атаките срещу него бяха категоризирани като "духовно убийство".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?