Попадена е жалба за корупция срещу близък сътрудник на Макрон

Алекси Колер (ляво) заедно с бъдещия президент Еманюел Макрон през 2015 година.

Френската асоциация "Антикор" подаде жалба срещу дясната ръка на президента Еманюел Макрон Алекси Колер за незаконно участие в собственост, търговия с влияние и пасивна корупция, предаде Франс прес, като се позова на адвокат на антикорупционната организация.


Той потвърди информацията, която вече бе разпространена от радио Ер Те Ел и в. "Монд".


Базирайки се на статии на сайта "Медиапар", "Антикор" изобличава съществуването на тесни семейни и професионални връзки между Колер - генерален секретар на френското президентство - и италианско-швейцарската компания за морски транспорт Ем Ес Си (MSC), важен клиент на френската корабостроителница Ес Те Икс (STX) в Сен Назер.


През някои години Ем Ес Си е била единственият клиент на корабостроителницата и е играла ключова роля в дискусиите за бъдещето ѝ, водени с френската държава, отбелязва Франс прес.


Според радио Ер Те Ел компанията е получила от френската държава множество договори и участва в дейността на корабостроителницата в Сен Назер.


В жалбата си "Антикор" упреква 44-годишния Колер, че е приел да представлява държавата в управителния съвет на Ес Те Икс Франс (STX France) от 2010 до 2012 г., при все че е бил налице явен конфликт на интереси, тъй като Ем Ес Си е основана и се управлява от братовчеди на майка му.


Сега френската финансова прокуратура ще реши дали да започне разследване по тези обвинения.


Елисейският дворец нееднократно е заявявал, че в работата си Алекси Колер спазва строго всички етични норми, припомняйки, че той не заема каквито и да било постове в компания Ем Ес Си.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?