Попоски: Македония няма събеседник за решаване на спора с името

Никола попоски

Македония показа голяма готовност да продължи разговорите с Гърция под егидата на ООН, за да се стигне до решение на дългогодишния спор по името си, но няма събеседник от другата страна, заявил македонският външен министър Никола Попоски.

 

Макар спорът да продължава от дълъг период, все пак не става дума за "замразен конфликт", посочва Попоски в интервю за Анадолската агенция, цитирано от БТА във вторник.

 

Според него македонската страна с много стъпки е показала, че иска да се стигне до компромис, оценявайки ситуацията като "горчиво-сладка" с македонска победа по отношение на правото, но, от друга страна, с блокада на интеграцията в ЕС и НАТО.

 

За обвиненията на Атина, че Македония има териториални претенции, краде гръцката история и култура, Попоски каза, че става дума само за оправдание, за да не се предприеме нищо във връзка с проблема.

 

"Не се отказваме от червените линии", заявил гръцкият външен министър Евангелос Венизелос.

 

"Никога не сме отстъпвали от нашите червени линии и никога няма да направим това, дори и сега." Това изявление Венизелос направил в отговор на журналистически въпроси за гръцката позиция за спора между Македония и Гърция.

 

Очакваме отношението на нашите съседи да бъде в съответствие с добросъседските отношения и международното право, които са основните условия за европейска интеграция на всеки кандидат, заявил Венизелос.

 

На този фон върховният представител на ЕС по външна политика Катрин Аштън призова министър-председателите на Македония и Гърция Никола Груевски и Андонис Самарас да постигнат решение на спора за името на Македония.

 

Аштън говори в американския Институт "Удроу Уилсън" във Вашингтон. Там тя направи сравнение с директните преговори между премиерите на Сърбия и Косово, които успяха да постигнат споразумение по повечето отворени въпроси, което им даде възможност да продължат процеса на интеграция с ЕС.

 

"Винаги съм готова да помогна. Но решението, което беше постигнато в случая с Косово и Сърбия, зависи от хората, които трябва да са готови да направят необходимите компромиси, да седнат на масата на преговорите и да си поставят по-висока цел пред себе си. А тази по-висока цел е какво можете да направите за своя народ", каза Аштън.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани