Поправителен труд, глоба и орязана заплата за бивша шефка във ВСС

Половин година пробация за бившия шеф на финансовия отдел във Висшия съдебен съвет (ВСС) Илияна Накова нареди във вторник Бургаския окръжен съд.

Накова бе задържана от полицията на 28 август м.г в Слънчев бряг. Тя първо блъснала с автомобила си 66-годишна германска туристка, а след това опитала да предложи подкуп от 60 лева на полицаите, дошли на мястото на инцидента.

При изясняването на случая служителите на МВР направили опит да я проверят за алкохол с дрегер. Накова обаче отказала и представила служебна карта на служител на т. нар "правителство" на съдебната власт. Последвала повторна покана от страна на полицаите за доброволна проба за алкохол, но Накова хвърлила в служебния им автомобил сгънати банкноти от по 20 лева, предлагайки на униформените да се почерпят.

Служителите на реда помолили Накова да си прибере парите, но тя отказала. ВСС веднага започна наказателна процедура срещу Накова, а тя подаде оставка.

Делото срещу нея приключи за няколко часа, след като бе разгледано по съкратената процедура.

Според решението на магистратите Накова ще посещава пробационен служител и ще полага поправителен труд. Освен това 25 % от трудовото ѝ възнаграждение по настоящата месторабота ще бъде отнето в полза на държавата. За поведението си и опита да подкупи полицаите тя ще трябва да плати и 2000 лева глоба.

Адвокатите на Накова – Станко Кралев и Илиян Василев обаче не са съгласни с присъдата и ще я обжалват Илиян Василев заяви, че подзащитната му е била осъдена за нещо, което де факто не съществува в обвинението на прокурора. Той допълни, че самите полицаи в показанията си са заявили, че Накова им е дала парите, за да се почерпят, а сега в съдебното решение било записано, че парите са били дадени, за да не извършват действия по служба.

Накова отказа коментира решението на съда.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?