Поправителен за искането да се разследва Фандъкова заради уличните кучета

Софийската градска прокуратура ще трябва да направи втори опит за разследване на столичния кмет Йорданка Фандъкова по проблема с бездомните кучета. Това разпореди Апелативната прокуратура на София, която отмени постановлението за прекратяване на по-долната инстанция и върна жалбата за повторно разглеждане.

На 25 юни общинските съветници от БСП – Георги кадиев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов и Анна Славова сезираха прокуратурата с искане да се проверят действията на кмета Йорданка Фандъкова за решаване на проблема с бездомните кучета. Повод за жалбата бяха двата случая на починали възрастни мъже, които бяха нахапани до смърт от бездомни кучета. Единият е на проф. Ботьо Тачков в жк."Малинова долина" от април, а другият - на Христо Панков в кв."Редута" през юни.

На 30 юли прокурор Петър Смолички отказа да разследва столичния кмет с мотива, че имало "не много на брой смъртни случаи" след ухапвания от бездомни кучета.

Общинските съветници обжалваха постановлението за прекратяване на производството пред Апелативната прокуратура.

"В обжалваното постановление не са посочени и обсъдени редица факти и обстоятелства, които са от съществено значение за направените правни изводи", пише в постановлението на прокурор Е.Дангов от от Апелативната прокуратура. Според него това води до недостатъчна категоричност и необоснованост в мотивите за отказ от разследване.

Необходимо е да се направи анализ на снетите показания от Фандъкова и директора на общинското предприятие “Екоравновесие” Манол Нейков, посочва прокурор Дангов. Според него “не са обсъдени мерките да регулирането на популацията на безстопанствените кучета, предприети от Столичната община и "Екоравновесие”, посочва Дангов.

След инцидентите общината вече построи приют за 1000 бездомни кучета в Долни Богров, като в момента се избира строител и на втория етап от приюта за още 1000 животни.

Построяването на приюта стана възможно след като беше променена наредбата към Закона за защита на животните. Промените позволиха да не се строят луксозни приюти, а по-обикновени от открит тип. Така новия приют в Долни Богров ще излезе само 2.6 млн. лв., което е около три пъти по-евтино спрямо предишните изисквания.

Отделно общината организира кампания за осиновяване на бездомните четириноги. За целта бяха приети облекчения, които освобождават осиновителите от такса от 24 лв. за една година, а при кастрация - завинаги.

Освен това Фандъкова предупреди и кметовете на съседните общини да спрат притока на безпризорни кучета към София. Променена беше и структурата на "Екоравновесие".

Споделяне

Още от България