Поправка в стандарта “Стара планина“ ще допуска соя

Поправка в стандарта “Стара планина“ ще допуска соя

Само два месеца след въвеждането на стандарта “Стара планина“ за висококачествени месни продукти, изключващи наличието на соя, критериите ще бъдат променени, за да допускат до 0.1 или 0.25 на сто от добавката. Това съобщи в петък министър на земеделието Мирослав Найденов, след като поръчана в Германия експертиза не потвърди обвиненията му към четири български фирми за наличие на соя в продуктите им "Стара планина".

От Асоциацията на месопреработвателите в България обявиха стандарта за опорочен и допуснаха, че заради случая с колегите им, фирмите вече няма да искат да произвеждат “Стара планина“.

Обявените за нарушители фирми съобщиха по-рано в петък, че изпратените за тяхна сметка проби в Хамбург са дали отрицателен резултат. След това Найденов уточни, че всъщност три от пробите били положителни.При тях е установено наличие под 0.1 процент на соя, които не са алергенни. Това се отнася за продуктите на фирмите "Лалов и Вачев" от Враца, "Унимес" от Монтана и "Кен" от Стара Загора, обяви на извънреден брифинг министър Мирослав Найденов.

Само при фирма "Сами-М" от Перник не е установено наличие на соя. Найденов уточни, че при положителните проби, регистрирани при трите фирми, става въпрос за съвсем ниско съдържание, на молекулярно ниво. При "Сами-М" пробата е била отрицателна и за качество, и за количество.

За да се измъкне от конфуза, той обясни, че наличието на соя било толкова нищожно, че праговете на лабораторното изследване не могат да установят процента на съдържанието, но същевременно фирмите нямало как да са слагали добавката нарочно.

"Хамбургските" проби са от същите партиди, в които са били уличените от националната ветеринаромедицинска служба продукти. По време на взимането им са присъствали инспектори от ДВСК и нотариус. Някои от дружествата бяха поканили и журналисти. В момента освен в лабораторията, контролни проби има и във всяко от дружествата, ДВСК и асоциацията на месопреработвателите.

От МЗХ съобщиха, че все още изчакват и резултатите от пробите, изпратени от НВМС също в Германия. По тяхна информация резултатите от тях ще дойдат в понеделник.

След летния си хит "Дупетата", на 13 октомври министър Найденов уличи четирима производители за открита соя в продуктите им “Стара планина“: колбас “Майстор Цветко” на “Лалов и Вачев”, в кебапче на “Унимес”, в кренвирши на “Кен” и в карначе на “Сами –М”. И четирите фирми отрекоха да са слагали соя в тези продукти и заподозряха саботаж и опити за изместването им от пазара.

Според изнесените в петък от земеделското министерство резултати от техните контролни проби, само при “Сами-М“ резултатът е отрицателен, тъй като нивото на разлагане било такова, че не може да бъде установено количеството на соята в пробата. Лицензът на тази фирма за производство по стандарта “Стара планина“ още днес ще бъде върнат, заяви Найденов. За останалите дружества най-вероятно ще има парична санкция, допълни той.

Ще бъде направена проверка в четирите предприятия дали соята не е попаднала чрез технологичните им линии, където са правени продукти със соя или е попаднала чрез подправките.

"Фирмите не са вложили соя, но такава е установена. Може по самата технологична линия да е останала соя”, допусна Найденов.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, който е и собственик на фирмата “Тандем“, настоя нито една от четирите фирми да не бъде санкционирана, защото ще понесат колосални загуби.

Доверието към стандарта рязко спадна, заяви той. Под 0.1 % соя значи, че дори хората с алергична реакция към соята, няма да усетят нищо, коментира Вътев.

Министърът припомни, че на 20 октомври също в Германия са изпратени за изследване подправките на хванатите със соя месни продукти. Ако вносителите им не са обявили, че в тях има от забранената добавка, също ще бъдат санкционирани, закани се Найденов.

Според собственика на “Сами-М“ Антон Костадинов, използваният от ветеринарния контрол метод за анализ не е валидизиран и в изследването има грешки.

Министър Найденов информира, че за да не се повтарят подобни ситуации, е възложил на Асоциацията на месопреработвателите в България да оборудват лаборатория и за количествен анализ у нас. Когато един продукт не реагира на качествен анализ, продуктът ще се проверява и за количествен и тогава фирмата-нарушител ще търпи санкции, обясни Найденов. Така няма да има нужда от изпращане на проби в чужбина, което е много скъпо, и бюджетът няма да бъде ощетен, коментираха месопреработвателите.

След като първоначално уличените в нарушението фирми не бяха решили дали да съдят Министерството на земеделието и храните за уронване на престижа ми, след пресконференцията на Найденов обявиха, че не смятат да предприемат подобни действия.

Стандартът "Стара планина" бе въведен за производство на 12 вида месни продукти. Те са по-скъпи от останалите, но избухналият скандал дискредитира стандарта най-вече заради липсата на надежден контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?