Поправка задължава “Хилд” да стане застраховател

Компанията “Хилд”, която предлага на българските пенсионери пожизнен месечен доход срещу продажба на жилище, няма право да сключва договори преди да се лицензира като застрахователно дружество. Това гласи специалната поправка “Хилд” в Кодекса за застраховането, внесена спешно и обсъдена в сряда от парламента.

Текстовете, вкарани между първо и второ четене, бяха обсъдени набързо и ще бъдат гласувани в четвъртък.

“Хилд”, чийто акционер е световната банка “Мерил Линч”, оперира от няколко години в Унгария, а преди три месеца започна дейност и на българския пазар.

Ако има законови промени, от „Хилд” ще се съобразят с тях

Точно преди седмица, на 31 октомври 2007 г., Комисията за финансов надзор (КФН) огласи констатациите си относно дейността на „Хилд Асет България” ЕАД на нарочно свикана пресконференция. Това се казва в изявление от компанията.

Още

Компанията предлага пожизнена месечна рента и еднократна сума в брой на хора над 65 години срещу прехвърляне на собствеността на жилището им. Хората, сключили договор с “Хилд”, остават да ползват жилищата си до живот, като има клауза при неизпълнение на задълженията от страната на дружеството, собствеността върху имота да им се върне.

Услугата бе рекламирана и оповестена доста масирано и за трите месеца компанията се сдоби с 36 клиенти, които сключиха договори с нея. Това предизвика острото раздразнение на Комисията за финансов надзор и на Асоциацията на българските застрахователи, които обявиха дейността на “Хилд” за чиста форма на животозастраховане. А за да се извършва такава дейност, трябва лиценз по действащия Кодекс за застраховане. От “Хилд” възразиха, че услугата, която предлагат, е форма на договор за продажба на имот под условие, което не противоречи на българското законодателство. Оттам обясниха, че откакто са започнали дейност, са подложени на непрекъснати проверки и натиск от всевъзможни държавни институции и на медийна кампания, която уронва доброто им име.  

И както зам.-шефът на финансовия надзор и отговаряща за застраховането Ралица Агайн обясняваше миналата седмица по всички медии как “Хилд”нарушава действащия Кодекс за застраховане, набързо стъкмените поправки показаха, че към момента няма такова нарушение. С новите текстове към застрахователните услуги се добавя и тази, която предоставя “Хилд”.

Поправките гласят, че “с договора за застраховка за пенсия или рента застрахователят се задължава да прави пожизнени или срочни периодични плащания срещу заплащане на еднократна или периодична премия”. Във втора алинея се уточнява, че “договорите, сключени по занятие, съдържащи операции за придобиване на вещни права върху недвижими имоти чрез изплащане на пожизнена или срочна пенсия или рента, се уреждат по този кодекс”.

Направено е и уточнение, ако някой не е разбрал, че става дума за дейността на “Хилд” – “случаите по изречение първо на втората алинея – прехвърляне на вещни права се приема за заплащане на застрахователна премия”.

Третата алинея вкарва в строги рамки и кой прави оценка на имотите при горните случаи. Текстът казва, че “при договорите за пенсия или рента, посочени във втората алинея, стойността на недвижимия имот се определя от вещо лице от списъка на специалистите, утвърдени със Закона за съдебната власт”.

Според вносителя на горните текстове – председателя на икономическата комисия Йордан Цонев – законодателят е “воден от мисълта за предпазване на възрастните хора от измами”.

“България има горчивия опит от случаи, в които държавата не упражнява регулаторните си права и позволява гражданите да губят”, коментира пред журналисти в парламента Цонев. В случая става въпрос за това, че едно дружество започва да осъществява масирана дейност, като “Хилд” не попада под никаква регулация и няма достатъчно гаранция за имотите на хората”, каза той. Той побърза да се оправдае, че не обвинява никого в измама.

От своя страна Ралица Агайн каза пред журналистите, че нямало спор за това, че дейността на “Хилд” е вид застраховка, тъй като се обещава изплащане на пенсия или рента, след като предварително е платено за това с недвижим имот. “В случая става въпрос за пожизнени плащания, които са сред основните рискове в животозастраховането”, поясни тя, но не обясни как хем няма съмнение, че това е застрахователна дейност, хем точно тази дейност не фигурира в Кодекса и се налага да се разпише със специална промяна.

Според Цонев обаче разписването на тази дейност било направено точно с цел тя да бъде регулирана по Кодекса за застраховане, за да се запазели правата на потребителите.

Според Ралица Агайн, след приемане на промените, "Хилд" няма да може да работи по начина, по който е осъществявана дейността на дружеството до момента и ще трябва да се пререгистрира като застраховател, или да смени продукта, който предлага.

Ако някой иска да развали вече сключения с “Хилд” договор, трябва да се обърне към съда, каза тя. В момента законът не предвижда ред за разваляне на вече сключените от дружеството договори, призна Агайн. Решението е в ръцете на магистратите, допълни тя.

За да се довърши разправата с дружеството, Цонев обяви, че Комисията за защита на потребителите е сезирала Съвета за електронни медии по въпроса за рекламите на дружеството в електронните медии. По думите му, това е станало след негов устен сигнал до комисията. След като поправките в Кодекса за застраховането бъдат приети, такова право ще има застрахователният надзор, обясни той.

Агайн каза, че КФН ще провери дали има право да сезира СЕМ за спиране на рекламите на “Хилд”.

В късния следобед пред агенция "Фокус" председателят на Комисията по търговия и защита на потребителите Дамян Лазаров е съобщил, че е разпоредил спиране на рекламата на "Хилд" в националните електронни медии. Той не обясни на какво основание е издал заповедта, но подчерта, че в комисията били получени оплаквания на граждани, пък и становище на икономическата комисия в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България