Поправките за Натура 2000 заплашват европарите за инфраструктура

Липсата на управленческа воля, а не законът, е проблемът, смятат природозащитници

Силистар

Парите от европейските фондове за инфраструктури проекти, които засягат защитените зони Натура 2000, са под заплаха заради приетите миналия петък на първо четене в пленарна зала поправки в Закона за биологичното разнообразие. Това се посочва в становище на Коалицията "за да остане природа в България", изпратено до отговорните институции в парламента и до Европейската комисия.

Интересното е, че мотивът на управляващите за промените е спиране на наказателна процедура среща страната ни, стартирала заради липсата на обявяване на подробни и специфични природозащитни цели и мерки за всяка зона от европейската екомрежа Натура 2000 на територията на България.

Според природозащитниците обаче досегашните текстове дават по-добра защита на биоразнообразието от сега подготвената и приета. В позицията си те посочват, че реално проблемът ще бъде задълбочен и например европейските средства, предвидени в сегашния програмен период за строежа на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, може да бъдат насочени към други проекти. Тази вероятност се признава и от управляващите, които твърдят, че имат готовност с проекти, по които да се усвоят тези 267 млн. евро за "Струма" през дефилето.

От екоорганизацията публикуват писмо на Европейската комисия до ръководителя на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров, изпратено през май, в което се констатира, че представени в последно време за финансиране пред Брюксел проекти е констатирано неспазване за съгласуване на планове или проекти, които не са непосредствено свързани с управлението на защитената територия, но заедно с други планове може да окажат въздействие върху зоната.

Европейската комисия припомня, че целите трябва да отразяват специфичните характеристики и роля на съответната защитена зона за местообитанието или опазваниявида, предмет на опазване. Те се формулират на база научни данни и експертни оценки и са дългосрочна и стабилна характеристика на всяка една защитена зона. Без наличието на такива цели извършваните от 2014 г. досега оценки за съвместимост са в нарушение на Директива за опазване на местообитанията на ЕК, отбелязва се в писмото.

С миналите в пленарна зала текстове в Зокона за биоразнообразието обаче именно научният подход ще липсва в предвижданите за създаване Комитети на заинтересованите страни, които ще одобряват териториалните планове на Натура-зонита. Притесненията на природозащитниците са, че в тези комитети ще доминират бизнес лобита, а не общественият интерес.

Според екозащитниците сега действащия Закон за биологичното разнообразие дава всички необходими правни норми за определяне на детайлни и специфични цели на всяка защитена зона и на най-важните превантивни мерки (режими). Това става със заповедта за обявяване на защитената зона и единствено липсата на управленческа воля от страна на ръководството на МОСВ води до неспазване на изискванията за съгласуване на инвестиционните проекти в тези територии.

Коалицията оспорва намеренията на правителството специфичните цели на всяка зона да се утвърждават не със заповедта за обявяване, а това да става в та.нар. "териториални планове за управление" на Натура–зоните, които пък се одобряват от Комитетите на заинтересованите страни. С това се поставя под въпрос адекватното и всеобхватно планиране на тези мерки в съответствие с най-добрата научна информация и адекватната научна връзка на тези мерки с определените специфични цели на всяка защитена зона.

"Тези планове не са стабилни актове и се преразглеждат на всеки 6 години – което прави "специфичните цели" също така нестабилни във времето", пише в становището. Според него предвижданите поправки нарушават евродирективата.

Не е ясно какъв тип нормативен акт е предвижданият "документ за целите" в Натура–зоните, а освен това така ще се забави процесът по определяне на специфичните цели в тези защитени територии. Това не само няма да затвори съществуващите наказателни процедури срещу България, но и ще отвори нови, поставяйки под риск всяка инвестиция в страната, предупреждават от "За да остане природа в България".

Коалицията настоява спорните текстове и параграфи в промените на закона да бъдат премахнати преди гласуване на второ четене.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?