Поправките за студения резерв може да намалят цените на тока

Поправките за студения резерв може да намалят цените на тока

Възможно е да се наложи промяна на цените на електроенергията, които са в сила от 1 юли 2020 г. Това ще стане, ако се намали размерът на студения резерв, каквито намерения демонстрира правителството с предложените законови промени за студения резерв, плащан в момента основно на електроцентралите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на спорния енергиен бос Христо Ковачки, предприети от правителството в опит за разграничаване от ДПС.

Предположението е на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в отговор на въпрос на Mediapool  трябва ли преразглеждане на ценовото решение, в което на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) са признати разходи за 57 млн. лв. за студен резерв до края на юли 2021 г.

"Ако се намали размерът на студения резерв, може да доведе до промяна в мрежовите такси. Това, респективно, може да доведе до промяна на ценовото решение на КЕВР. Но това ще бъде обсъдено тепърва. Не може да се каже нищо, преди да видя закона", заяви Иванов преди заседанието на парламентарната енергийна комисия във вторник, на което кандидат-членовете за новия състав на регулатора бяха изслушани.

Преди това поправките за студения резерв бяха разгледани и приети на второ четене в регионалната комисия като част от преходните и заключителните разпоредби на коригирания преди второ четене в пленарна зала в четвъртък Закон за местното самоуправление. Те бяха внесени спешно, за да може да се приемат и да влязат в сила възможно най-бързо и до 1 август 2020 г. министърът на енергетиката да издаде заповед, с която да възложи студения резерв най-вероятно на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Това ще стане след анализ на EСО, който се очаква да препоръча орязване на студения резерв заради намаленото потребление на електроенергия. Как ще се определи колко ще се плаща на избрания служебно производител не е ясно.

Според Иванов размерът на студения резерв, за който ЕСО плаща, трябва да бъде намален. В момента по норматив той трябва да е 1000 МВ, но е 650 МВ, като преди две години беше увеличен от 500 МВ. 

"Как това ще стане (намалението), сигурно ще стане обект на разисквания в Комисията по енергетика, след като законът пристигне в Народното събрание за първо четене. Но не мога да коментирам нещо, което не съм видял", допълни Иванов.

Орязването на студения резерв би трябвало да доведе до намаление на разходите на ЕСО, но в законовите поправки е предвидено  сумата за тази разполагаемост да не надвишава в момента включените в цената на тока средства. Предстои да се види дали ще се стигне до промяна в ценовото решение от 1 юли, но ако има такова, би трябвало да е в посока надолу.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес