Популистите вземат властта в Италия

Джезепе Конте оглави новото коалиционно правителство от втори опит

Джезепе Конте (дясно) и президентът Серджо Матарела, след като новият премиер на Италия положи клетва

Първото коалиционно правителство на младо антисистемно движение и крайнодясна партия положи клетва в петък следобед в Рим. То ще бъде ръководено от Джузепе Конте, юрист и абсолютен дебютант в политиката, който обеща политика без строги икономии и с акцент върху сигурността, предава агенция Франс прес.

След близо три месеца пазарлъци и обрати, каквито дори страна с опит в политическите кризи като Италия не е виждала, антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и крайнодясната "Лига" постигнаха компромис с президента Серджо Матарела, който искаше гаранции, че Италия ще остане в еврозоната.

Президентът наложи в неделя вечерта вето на първия му представен списък с министри. Но снощи подписа с видимо облекчение променената листа с бъдещи членове на кабинета, които положиха клетва днес в президентския дворец Куириналеи и ще поискат доверието на парламента в началото на следващата седмица.

Конте, напълно неизвестен преподавател по право и адвокат на 53 години, който бе издигнат преди 15 дни от ДПЗ и "Лигата", ще е човекът, който ще седне до Матарела в събота по време на военния парад за националния празник.

Човекът, който вчера сутринта изнесе редовната си лекция във Флорентинския университет, ще представлява Италия идната седмица на срещата на върха на Г-7 в Канада.

Лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо, който изпъкна по време на предизборната кампания и още повече при преговорите за съставяне на правителство, и шефът на "Лигата" Матео Салвини стават вицепремиери. Първият ще отговаря за икономическото развитие и труда, а вторият - за вътрешните работи.

Равновесие между съюзниците

Деликатното министерството на икономиката и финансите отива при Джовани Триа, преофесор по политическа икономия, близък до идеите на "Лигата" по финансовите въпроси, но привърженик на оставането в еврозоната.

Издигнатият първоначално за този пост Паоло Савона, 81-годишен икономист, който смята еврото за "германски затвор", става министър на европейските въпроси.

Редом до него ще действа убеденият европеец Енцо Моаверо, работил 20 години в Брюксел и заемал поста министър на европейските въпроси в кабинетите на Марио Монти и Енрико Лета (2011-2014 г.). Сега той става министър на външните работи.

Министър на отбраната ще бъде жена - Елизабета Трента. Тя е експерт по въпросите на сигурността и отбраната в горещи точки като Ирак, Ливан и Либия.

Алберто Бонисоли ще бъде министър на културното наследство, културата и туризма. Джулия Бонджорно, известна адвокатка, защитавала видния италиански политик Джулио Андреоти, ще е начело на министерството на държавната администрация. Младият юрист Алфонсо Бонафеде ще бъде министър на правосъдието. Министър на транспорта ще е Данило Тонинели. Министърка на здравеопазването ще бъде Джулия Грило. Джан Марко Джентинайо ще е министър на селското стопанство, а околната среда е поверена на Серджо Коста. Министър на регионалните въпроси ще е Ерика Стефани.

В новото правителство ще има и две нови министерства - по въпросите на Южна Италия, което ще оглави Барбара Леци, и по въпросите на семействата и хората с ограничени възможности, което ще оглави Лоренцо Фонтана.

Като цяло в новото правителство ще има 18 министерства, от които 5 са поверени на жени.

Двете партии са почти равнопоставени по брой министри в кабинета, въпреки че "Лигата" получи само 17 процента от гласовете на парламентарните избори на 4 март срещу над 32 на сто за ДПЗ.

С голям интерес се очаква реакцията на финансовите пазари, които бяха силно превъзбудени през последната седмица заради повишаването на разликата в лихвите между италианските и германските 10-годишни облигации.

Инвеститорите оценяват програмата на коалиционните партньори като много опасна за италианските държавни финанси, но мнозина се страхуват още повече от евентуално връщане към урните през следващите месеци.

Суматохата породи въпроси - в Брюксел и сред инвеститори по целия свят - дали възходът на италианския популизъм и колапсът на традиционните партии представлява фундаментална заплаха за бъдещето на страната в еврозоната.

Съставянето на ново правителство ще облекчи поне временно тези тревоги, защото засега ще остави настрана заплахата това лято да бъдат свикани предсрочни избори, на които партиите противници на ЕС да увеличат актива си.

Различен културен подход

"Ще работим усилено да изпълним политическите цели, които обявихме в правителственото споразумение. Ще работим решително за подобряване на качеството на живот на всички италианци", обеща снощи Конте, след като представи екипа си.

Това "правителствено споразумение", договаряно в продължение на 10 дни и представено преди две седмици, обръща категорично гръб на затягането на коланите и брюкселския "диктат", и залага на политика на икономически растеж за намаляване на колосалния италиански публичен дълг.

То обещава намаляване на пенсионната възраст, намаляване на драконовските данъци - за което се бори "Лигата" и въвеждане на "граждански доход" от 780 евро на месец - ключово предизборно обещание на ДПЗ.

Тази програма е комбинация от две политически философии. Тя представя добре както реториката на ДПЗ по въпросите на околната среда, новите технологии или внасянето на морал в политическия живот, така и антиимигрантските и антиислямски позиции на "Лигата", съюзник на френския "Национален фронт", която иска затягане на мерките за сигурност.

"Без да обещавам чудеса, мога да кажа, че бих искал след първите месеци от встъпването в длъжност на това правителство на промяната, да имаме страна с по-малко данъци и повече сигурност, по-голяма заетост и по-малко незаконно пребиваващи лица", заяви снощи Салвини пред свои привърженици в типичен за кампанията си тон.

Той обеща "малко по-различен културен подход" и даде за пример "хубаво орязване" на средствата, предназначени за прием на кандидати за убежище.

Пет ключови министри

Ройтерс и Франс прес представят портрети на ключови министри в новия кабинет на коалицията Движение Пет звезди и Лига.

Джовани Триа - министър на икономиката и финансите.

Преподавател по политическа икономия. Близък до идеите на крайната десница Лига по въпросите за данъчната политика, Триа обаче подкрепя оставането на Италия в еврозоната, но смята, че тя трябва да бъде реформирана. Той иска опростяване на италианската фискална система и приветства въвеждането на плосък данък с две данъчни ставки -15 процента за физическите лица и 20 процента за юридическите лица. Триа подкрепя и идеята за увеличаване на ДДС. Той обаче е против идеята на Движение 5 звезди за въвеждане на доход от 780 евро за най-бедните в Италия. Тази сума е известна като "граждански приход". Хората, които я получават ще са длъжни да си търсят работа и да приемат една от първите три оферти за работа, които получат.

Триа е на 69 години. Роден е в Рим. По образование е юрист. Завършил е университета Сапиенца. Понастоящем е председател на Националното училище по администрация и преподава политическа икономия в университета Тор Вергата в Рим. Бил е консултант във външно министерство, в министерството на финансите и в Световната банка. В последно време трудовете му са били посветени на ролята на институциите в икономиката, на международната миграция и на развитието.

Матео Салвини - министър на вътрешните работи.

Лидер е на крайната десница Лига. На 45 години. Партията му е втората по големина в италианския парламент и в управляващата коалиция. Като министър на вътрешните работи Салвини ще се занимава и с управление на миграцията. Приоритет на Лига е именно намаляване на незаконната имиграция.

Салвини е чест гост в италианските медии. Той рядко губи хладнокръвие и говори прямо. Салвини превърна Лига от регионална политическа формация, която не искаше приходите от данъци на Севера да бъдат изпращани в недоразвития италиански Юг, в крайнодясната националистическа партия. Нейният лозунг "Италия на първо място" по примера на този на Тръмп се хареса на гласоподавателите след години на анемичен икономически растеж и на масова миграция.

Луиджи Ди Майо - министър на труда и на икономическото развитие.

Лидер на антисистемното Движение 5 звезди, което сега е най-голямата самостоятелна партия в парламента. На 31 години. Той се надяваше дори да стане премиер, но Лигата не го подкрепи в тази насока, притеснявайки се, че в този случай движението му би доминирало в управляващата коалиция. Сега Ди Майо ще е начело на ново суперминистерство, съчетаващо труда и икономическото развитие. Негова ще е задачата да приложи обещанията на Движение Пет звезди в областта на икономиката, в това число и въвеждането на дохода от 780 евро месечно за най-бедните. Той ще се занимава и с трънливи промишлени въпроси, като бъдещото на банкрутиралия национален авиопревозвач АлИталия и оцеляването на най-голямото европейско стоманодобивно предприятие ИЛВА, което е в процес на продажба.

Ди Майо няма опит в управлението. Но се показа като експерт по водене на предизборна кампания. От 2007 г. Ди Майо бързо се издигна в антисистемното движение. Стана депутат и дори заместник-председател на парламента. През септември миналата година чрез онлайн гласуване на активисти на движението Ди Майо бе избран да оглави кампанията му за изборите през март.

Ди Майо отказва да приеме понятието популист като определящо позициите на Движение Пет звезди и казва, че не иска Италия да бъде антиевропейска или екстремистка в позициите си. Смята се, че именно той е смекчил доктрината на движението по въпроса за излизане от еврозоната или за съюзите с други партии. Луиджи Ди Майо е учил право, но не е завършил. Професионалният му опит се ограничава до кратко пребиваване на позицията администратор на уеб сайт и помощник режисьор, което породи критики по негов адрес в социалните мрежи. Той обаче припомня на критиците си, че Франция и Австрия имат доста млади лидери, визирайки Еманюел Макрон и Себастиан Курц.

Енцо Моаверо Миланези - министър на външните работи.

Работил 20 години в Европейската комисия. В периода 1995 - 2000 г. когато Марио Монти беше европейски комисар за вътрешния пазар, а после за конкуренцията, Моаверо Миланези бе негов главен съветник. На 63 години е. Бил е министър по европейските въпроси в правителствата на Марио Монти и Енрико Лета. Има дълбок институционален опит. Преподава в университета Бокони в Милано и Сапиенца в Рим. По образование е юрист. От 2005 г. ръководи юридическия факултет в Свободния международен университет за социални науки "Гуидо Карли" в Рим.

Паоло Савона - министър на европейските въпроси.

На 81 години. Икономист, известен с критиките си срещу еврото. Заради него президентът Серджо Матарела отхвърли първия проект на коалиционно правителство на Движение 5 звезди и на Лига. В последната си книга Савона нарича въвеждането на еврото в Италия "историческа грешка" и говори за План Б за излизане от еврозоната, без възможно никакви вреди за Италия, ако това се окаже необходимо. Савона има богат опит като министър, като висш служител в Италианската национална банка, в частни банки и в организацията на предприемачите Конфиндустрия. Той бе министър на промишлеността през 1993 г. Бил е преподавател по икономика в Масачузетския технологичен институт и е автор на редица книги за международното банкиране, валутните системи и макроикономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа