Популистката Алтернатива за Германия е трета политическа сила

Фрауке Петри

Популистката партия Алтернатива за Германия (АГ) има подкрепата на 10,5 на сто от избирателите, което я прави трета политическа сила в Германия след християндемократите на Ангела Меркел (с 35 на сто) и социалдемократите (с 23,5 на сто). Това показва социологическа анкета, публикувана във в. "Билд" и цитирана от Франс прес.

Анкетата е извършена от института ИНСА с участието на 2057 души между 13 и 16 ноември.

В предишната анкета подкрепата за АГ бе 9 процента, което показва, че в новото проучване тя се увеличава с 1,5 на сто, в хипотезата, че изборите са идната неделя. Прагът за влизане в Бундестага е 5 процента, напомня АФП.

Алтернатива за Германия е против политиката на приемане на мигранти, водена от канцлерката Ангела Меркел. Популистката партия с лидерка Фрауке Петри редовно организира демонстрации против бежанците в Германия. На 7 ноември 5000 души участваха в такава демонстрация в Берлин с лозунг "Убежището има граници - червен картон за Меркел".

Създадена през 2013 г. с първоначална платформа против еврото, Алтернатива за Германия набляга на антиимигрантската риторика и преживява възход заради страховете на германците от притока на мигранти. Кандидатите за убежище в Германия тази година може да достигнат един милион, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?