Популярността на Буш спада, но все още води пред Кери

Вече само един пункт дели Джордж Буш в предизборната надпревара за президентския пост от претендента на Демократическата партия за президентския пост Джон Кери, сочи последното съвместно проучване на Си Ен Ен, Ю Ес Тудей и Галъп.

Ако президентските избори бяха сега, Буш би получил 48 на сто от гласовете, докато неговият противник - демократът Джим Кери - 47 на сто.

Популярността на Джордж Буш падна до най-ниската точка от началото на неговото президентство след скандалните разкрития за изтезания на иракски затворници от американски военнослужещи, както и заради продължаващото напрежение в Ирак, съпроводено с нови американски жертви.

В допитването, направена между 7 и 9 май, само 46 на сто от анкетираните са казали, че одобряват политиката на Буш. Техният процент е бил 49 процента миналия четвъртък.

До най-ниското си ниво е спаднал и броят на тези, които смятат, че си заслужава войната в Ирак да продължи - 44 на сто.

54 процента смятат, че войната в Ирак е грешка, докато 41 на сто смятат, че Буш е направил добре, като се е ангажирал с нея.

Американците са разделени и в подкрепата си за министъра на отбраната Роналд Ръмсфелд. 46 на сто смятат, че той си върши добре работата, а 45 на сто са на обратното мнение. По-малко от една трета са тези, които смятат, че той трябва да подаде оставка.

Само 37 на сто от анкетираните са доволни от развитието на САЩ, докато през януари те са били 55 процента.

Статистическата грешка в изследването е 3 проценти пункта.

Начинът, по който Буш се справя с проблемите на тероризма, остава неговото най - високо оценявано качество, като 54 % заявяват, че той се справя добре.

Одобрението към Буш по отношение на икономиката е 41 %, а неодобрението е 56%.

54 на сто от запитаните смятат, че Кери би се справил по-добре с икономиката. По отношение на Ирак 48 на сто посочват, че Буш бе се справил по-добре, срещу 45% за Кери.

Споделяне

Още от Свят