Популярността на Путин се топи след масовите протести в страната

Популярността на руския премиер Владимир Путин понесе сериозен удар след последните антиправителствени протести, сочат огласени във вторник резултати от национално допитване, цитирано от ДПА и БТА.

Около 38 процента от руснаците смятат в момента Путин за водещ политик в страната, което е със 17 процентни пункта по-малко, отколкото в средата на миналата година, показват резултатите от допитването, обявени на сайта на държавния институт за проучване на общественото мнение ВЦИОМ.

Президентът Дмитрий Медведев се ползва с едва 19 процента подкрепа - спад от 18 пункта спрямо 2011 г.

Между 30 и 120 хиляди души излязоха на 24 декември на протест в Москва срещу фалшифицираните според тях резултати от парламентарните избори, състояли се в началото на месеца. Протести, макар и по-малки, имаше и в десетки други градове в страната.

За 4 февруари организаторите от опозицията планират нова разрешена антиправителствена демонстрация в руската столица с участието на 50 души, съобщи агенция Интерфакс.

В. "Известия" съобщи, че в средата на февруари Путин ще представи пред обществеността предизборна платформа с "ново виждане", фокусирана върху стимулирането на местните производства и ограничаването на последиците от алкохолизма, придружената с насилие престъпност и корупцията.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?