Поръчката на Николай Василев с “Майкрософт” отива на прокурор

Фондация "Отворени проекти" ще сезира прокуратурата по обществената поръчка, обявена от министъра на държавната администрация Николай Василев, за избор на изпълнител на рамково споразумение за доставка на лицензиран софтуер на "Майкрософт", предаде БТА.

“Отворени проекти” настояха в неделя процедурата да бъде спряна и смятат да подаде жалба и в Комисията за защита на конкуренцията, както и да уведомят за случая еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева. Фондацията ще настоява по случая да се произнесе и Агенцията за държавна финансова инспекция. 

От фондацията смятат, че не е редно името на компанията да се споменава при обявяването на обществената поръчка. Според тях става дума за сума от порядъка поне на 18 млн. долара.  Атанас Марков от организацията заяви, че държавната администрация принуждава всички граждани да станат клиенти на “Майкрософт”, защото, за да се изпълнят законови задължения за подаване на справки и декларации по електронен път, е необходимо хората да разполагат с продукти на тази компания.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?