Поръчката за е-здравеопазване е застрашена от спиране заради жалба

Поръчката за е-здравеопазване е застрашена от спиране заради жалба

Обявеният от здравното министерство търг за доизграждане на националната здравна информационна система е застрашен от спиране заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е подадена от една от големите фирми на пазара “Стемо“, която е редовен участник в търгове на МЗ в областта на информационните и комуникационните технологии. Консорциум с нейно участие например спечели поръчката за системата за чекиране с пръст в болниците , която в последствие беше отменена от съда като противозаконна.

Жалбата срещу търга за е-системата е подадена на 17 септември и с нея се иска допускане на временна мярка "спиране на процедурата". Обжалват се всички пет обособени позиции, т.е. всички предвидени за изпълнение дейности.

От здравното министерство коментираха в сряда, че до момента няма образувано производство в КЗК и затова процедурата не е спряна.

Съгласно Закона за обществените поръчки търгът ще бъде спрян едва след като Министерството на здравеопазването бъде уведомено за образуване на производство от Комисията за защита на конкуренцията, заявиха от ведомството.

Поръчката за изграждането на националната здравноинформационна система, която трябва да положи основите на реално функциониращо електронно здравеопазване , беше обявена от МЗ в края на август.

Тя е с прогнозна стойност 4 125 000 лв. без ДДС и трябва да осигури свързаност между множеството разработени и функциониращи в момента електронни системи в здравеопазването, правени през годините на парче. В заданието ѝ е включено създаването на най-малко 35 електронни регистъра за нуждите на здравната система, изграждането на здравно-информационен портал, който ще е входна точка за потребителите до различните компоненти на здравно-информационната система, включително до пациентските досиета.

Поръчката включва още пускането на дълго очакваните електронна рецепта и направление, надграждане на електронното пациентско досие и пускането на електронни услуги за гражданите и бизнеса.

Оттам МЗ се надяват жалбата да не застраши изпълнението на проекта за е-здравеопазване, но в последно време ведомството има печален опит в това отношение. Редица негови поръчки влязоха в спирала на постоянни жалби, което бави изпълнението им. Сред злощастните поръчки са електронният търг за лекарства и за покупката на нови линейки.

Търгът за лекарствата беше пуснат тестово в края на юни след като премина през продължила повече от две години сага с обжалвания.

Сходна бе и съдбата на търга за покупката на нови линейки, който стана заложник на процедурни хватки и обжалвания  от страна на фирма-фантом, регистрирана специално за целта със 100 лева капитал. В крайна сметка през юли търгът за линейките беше възобновен, но се оказа че няма желаещ да достави високо проходими автомоболи, заради което част от злополучния търг трябва да бъде обявен наново.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?