Поръчката за софтуер за 60 млн. лв. на принципа “колкото повече, толкова повече"

Кабинетът се похвали, че с космическата сума всъщност спестило 90 млн. лв.

Поръчката за софтуер за 60 млн. лв. на принципа “колкото повече, толкова повече"

Обществената поръчка за все още недоразработения от "Майкрософт" софтуер за повече от 60 млн. лв. без ДДС, всъщност е направена на принципа “колкото повече, толкова повече”. Аргументът за неясната формулировка на заданието е, че колкото повече софтуерни продукти се поръчат, толкова по-ниска става цената, която трябва да се плати.

Това стана ясно в понеделник на разяснителна пресконференция, дадена “заради големия медиен интерес” от главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков и от заместник-министъра на транспорта с ресор информационни технологии Валери Борисов.

По думите на Желязков въпреки описанието, което е направено в сайта на Агенцията за обществени поръчки, че конфигурациите и сървърите, са за “нуждите на държавната администрация”, в поръчката влизали и лицензи за Народното събрание, президентството, силовите ведомства – МВР и МО, както и за независимите регулаторни органи и съдебната власт. Освен това в поръчката са включени софтуерни осигуровки за общинската администрация, въпреки че по места има предвидени отделни финансови пера за това.

Обяснението на главния секретар на Министерския съвет за крупната поръчка от повече от 97 000 лиценза на фона на това, че досега всяко управление е поръчвало за нуждите на администрацията около 60 000 лиценза, бе че по този начин много се сваляло от цената на въпросния софтуер.

От думите на Желязков и Борисов стана ясно още, че кабинетът е поръчал и доста ненужни програми, разработвани от "Майкрософт", със сходен мотив. На въпрос защо за всички лицензи са поръчани целите пакети от "МС Офис”, в които влизат и програмата за презентации “Power Point”, която не се ползва от почти никой чиновник, главният секретар на Министерския съвет отговори лаконично “Надявам се да не е така”.

От думите му обаче стана ясно, че за държавата било много по-изгодно да се поръчват ненужни и неизползваеми програми, отколкото само тези, които се ползват, защото пакетите били на преференциални цени.

Поръчаните операционни системи с 29 000 повече от нужните

От разясненията на Желязков стана ясно още, че администрацията заедно с тази на МВР, МО, НС и общините разполага с 97 000 компютъра – настолни или преносими.

От тях, според данните на кабинета, 70% използват последната версия “Уиндоус 7”. По неофициална информация обаче едва 50 на сто от компютрите на държавната администрация отговарят на техническите изисквания за последната излязла версия на операционната система.

Според Росен Желязков обаче около 29 000 от компютрите в администрацията използват версиите на Windows XP и Vista.

На въпрос дали техниката, с която администрацията разполага, не е с твърде ниски технически параметри за Windows 8, Желязков заяви, че хардуерът ни е достатъчно качествен, за да може да се ползва всеки вид операционна система на "Майкрософт".

 

"За първи път обществена поръчка от подобно естество се провежда при условията на пълна прозрачност", каза Росен Желязков.

По повод съмненията, че този тип търгове до момента се печелят единствено от фирмата ЦАПК "Прогрес", бе обяснено, че този път обществената поръчка е обявена в Официалния вестник на ЕС, което ще даде възможност и на чуждестранни компании да участват в надпреварата. 


Всъщност правителството спестило пари на два пъти

Според данните на кабинета тези 60 млн. лв., за които е обявена обществената поръчка, всъщност били резултат от двукратни спестявания и преговори.

От думите на Желязков стана ясно, че администрацията поискала софтуер за 150 млн. лв. Заместник-министърът на транспорта Борисов уточни, че след много изчисления и редуциране се постигнало единомислие за необходимия софтуер. За него "Майкрософт" предложило цена от 87 млн. лв. с ДДС, но след дълги преговори на кабинета е направена отстъпка от 15 млн. лв.

Тези пари по думите на Борисов щели да се ползват за внедряване на електронното управление за бъдеще.

Споделяне

Още по темата

Още от България