Поръчката за тол системата прекроена на тъмно

Таен анекс в полза на "Капш", готви се глоба за фирмата, изработила отделно сайта bgtoll.bg

Поръчката за тол системата прекроена на тъмно

Обществената поръчка за изработване на тол системата и електронните винетки, възложена на австрийската "Капш" срещу 180 млн. лв., е била променена с анекс, който задълбочава дефектите на възложението, реално облекчава фирмата изпълнител и намалява разходите му за реализацията на договора, без да се променят финансовите му параметри и е в разрез с правилата. Това съобщава в. "Капитал" в петък.

Два дни по-рано от "Капш" се разграничиха от проблемите на тол системата, която стартира с неразбории. Нямаше достатъчно инсталирани терминали за купуване на електронна винетка, а специалният за целта сайт bgtoll.bg или вземаше по няколко пъти суми за един стикер, или не позволяваше конвертирането на все още валидните хартиени винетки във виртуални. От "Капш" обявиха, че са предали работеща система, такава, каквато била поръчана от Агенция "Пътна инфраструктура", като тя не включвала изработката на сайта за купуване на е-винетките иконвертирането им.

В петък стана ясно, че сайтът bgtoll.bg е бил изработен от фирмата "УПХ" ЕООД без обществена поръчка, тъй като била под изискваните прагове за обявяване на такава от 30 000 лв., съобщиха от Националното тол управление. Ръководителят на отдел "Информационно обслужване" в Националното тол управление Олег Асенов заяви пред бТВ, че е препоръчал фирмата изпълнител на сайта да бъде глобена с половината от стойността на поръчката. По думите му става въпрос за около 15 000 лв. Това е посочено в доклад до ръководството на АПИ, каза проф.Асенов. В момента ръководството на АПИ се състои от един член - Дончо Атанасов, след като другите двама подадоха оставка по настояване на премиера Бойко Борисов.

Компанията "УПХ" ЕООД, е собственост на 34-годишният Даниел Кирилов Лазаров. Учредена е през август 2015 г. с капитал от 100 лв. Предметът ѝ на дейност е изграждане на интегрирани информационни системи, изработване и поддържане на уеб сайтове. За четири месеца на 2015 г. компанията има 78 хил. лв. приходи и печалба от 13 хил. лв. На следващата година оборотът и нараства близо десет пъти и достига 756 хил. лв., а печалбата се увеличава до 30 хил. лв. През 2017 г. дружеството реализира приходи от над 1.5 млн. лв., като печалбата му възлиза на 68 хил. лв.

Междувременно "Капитал" информира, че месец и половина след като основните дейности по възложената на консорциума "Капш трафик солюшънс" поръчка за изработка на тол системата е трябвало да бъдат извършени, пътната агенция предоговаря с изпълнителя основни моменти от контракта. Част от дейностите отпадат, други са изменени. Променят се сроковете за изпълнение, някои от които се удължават с близо година. Цената остава без промяна, но реално заради анекса фирмата си спестява 20 млн. лв. разходи, изчислява изданието.

Сключеният между АПИ и "Капш" анекс предвижда промяна в 18 от дейностите. Изпълнителят е освободен от преоборудването на 125 съществуващи рамки за контрол, които се намират в населени места. Това е логично, тъй като в селищата пътни такси не се събират, но това е било известно на пътната агенция още при възлагането на обществената поръчка и е интересно защо въобще това е било включено в нея. Само от това "Капш" ще икономиса над 10 млн. лв., посочва вестникът.

Фирмата е била освободена и от изискването да постави над 200 км оптични кабели до десетте най-натоварени гранични пункта в страната. Идеята е била така не само АПИ, но и  всички институции, които оперират на ГКПП (като МВР и митници), да получат оптична свързаност, която да замени наети медни линии, чийто капацитет е силно ограничен и води до сривове на информационните системи. Отпадането на оптичните кабели е обосновано с писмо от Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), според което действащата комуникационна свързаност е напълно достатъчна. От ДАЕУ обаче са отрекли пред "Капитал" да съществува такова писмо и дори посочват, че са заинтересована от разширяване на оптичната мрежа, за да се използва за управление, интеграция и развитие на други инфраструктурни проекти за нуждите на електронното управление и за целите на националната сигурност. Това също е икономисало на "Капш" между 6 и 10 млн. лв.

Друга съществена промяна в обществената поръчка е намаляването на седем на предвидените 30 офиса по граничните пунктове, на които е трябвало да се санкционират неплатилите водачи, излизащи от страната. Причината за промяната е, че от Агенция "Митници" са изразили готовност да се ангажират с тази дейност. Отпадането на 23 контейнера ще спести на изпълнителя около 300 хил. лв., пише "Капитал".

На "Капш" било възложено да оборудва 55 автомобила на тол служителите с ПОС терминали, но според изданието обикновено устройствата се предоставят от обслужващите банки, а дори и да се наложи закупуването им, това би струвало не повече от 10 хил. лв.

Сключеният анекс предвижда промяна в сроковете за изпълнение, като някои от тях (95 от стационарните точки за контрол) вместо до август 2019 г. ще могат да бъдат изградени до февруари 2020 г. Това поставя под съмнение пускането навреме на цялата тол-система, защото контролът е съществена част от нея, коментира изданието.

Макар да не се променя цената на договора, е коригиран начинът за плащането ѝ. Вместо предвижданото при сключването на договора плащане на 40% от сумата след заработване на системата за електронна винетка и монтиране на всички точки за контрол, вече "Капш" ще получи половината стойност през май 2019 г.

Всички промени, които са направени в първоначално сключения договор, са мотивирани с текста в Закона за обществени поръчки (ЗОП), който казва, че това е възможно "поради обстоятелства, които при полагане на дължимата грижа възложителят не е могъл да предвиди, е възникнала необходимост от изменение, което не води до промяна на предмета на договора или рамковото споразумение."

Адвокат, специализирал в областта на обществените поръчки, коментирал пред "Капитал", че  нито една от двете хипотези не е налице. Голяма част от корекциите са могли да бъдат предвидени предварително, а промените са повече от съществени.

От "Капш" и пътната агенция отказват да коментират казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес