Поръчките за зетя на Петров се оказаха за 300 хил. лева, а не за 1.6 млн. лева

Лиляна Павлова: Двама вицепремиери в служебния кабинет събираха дискредитиращи папки

Мирослав Ненков

Фирмата на зетя на подалия оставка здравен министър Николай Петров, всъщност, била получила 300 000 лева от договорите си с ВМА, а не 1.6 млн. лева, както е посочено в одита на Министерството на отбраната и журналистическото разследване на бТВ. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков в сряда пред Дарик радио.

Той съобщи, че е направил проверка относно поръчката и платената на фирмата "Ортопедие-Инвекс" сума се оказала по-малка.

"Многократно беше повторено в журналистическото разследване, че са спечелени поръчки за 1.6 млн. лева, но това е, всъщност, прогнозната цена на поръчката, каквато всички поръчки имат, защото не е ясно колко от даден консуматив болницата тази година ще изработи", заяви Ненков.

"ВМА е спешен център, не дай си боже, ако стане някаква извънредна ситуация и постъпят множество спешни пациенти, разходът на определени консумативи ще се качи непредвидено" каза Ненков.

"Аз съм проверил и, всъщност, за трите години, през които действа този договор, Явор е продал консумативи на ВМА за 300 000 лева. Това са под 5% от всички консумативи от този вид, които болницата е ползвала", каза Ненков и уточни, че нарича мъжа, с когото дъщерята на Петров живее, по малко име, защото го познава.

"Това 1.7 млн. лева размахвано високо в това т.нар. журналистическо разследване, просто не е вярно. Де юре има подписан договор с индикативна стойност над 1 млн. лева. Де факто за три години Явор е продал консумативи за 300 000 лева на болницата", каза Ненков.

Той допълни, че военните прокурори не са милостиви хора, за да се смята, че по тази причина са отказали да образуват досъдебно производство. "В одита има описани по пера многото милиони, които ген. Петров е спестил на нас данъкоплатците от некоректни договори на ВМА през годините", заяви Ненков.

Освен това той съобщи, че първата обществена поръчка, спечелена от "Ортопедие-Инвекс", е била започната и финализирана от предишното ръководство на ВМА, а Петров само я подписва.

Ненков, който се спряга като един от възможните наследници на Петров в Министерството на здравеопазването, заяви, че до момента с него не е говорено да поеме министерския пост.

Попитан дали би приел, той отговори: "Въпросът не е само в това дали ще ми предложат, а и какво ще е предложението. Аз не живея с мисълта как искам да бъда министър, цял живот да съм се борил за този пост и сега да съм готов на всякакви компромиси само и само да бъда министър и НСО да ме вози с една S класа и да се радват всички около мен, че съм министър. Не ми е самоцел това".

Ненков обаче уточни, че ако друг човек бъде сложен за здравен министър, не би останал в екипа му и би напуснал.

Ненков в момента замества Николай Петров, който е излязъл в отпуск.

Лиляна Павлова: Двама вицепремиери в служебния кабинет събираха папки с обвинения срещу някого

Същевременно министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че одитът във ВМА, след чието разгласяване Петров подаде оставка, е "резултат от папки с обвинения, подготвени от служебния кабинет на Огнян Герджиков".

"Много добре знаем, че по време на служебния кабинет имаше два сектора, да ги наречем двама вицепремиери, които активно работеха да събират папки, обвинения срещу някого, само и само да се прави опит да се дискредитират определени сектори – и в сектор "Здравеопазване", и сектор "Отбрана" имаше такъв подход", заяви Павлова пред Нова телевизия. Тя не назова имена, но посочи, че става дума за "ресорните вицепремиери".

"Тази папка, която е подготвена от служебния кабинет, свързана с ген. Петров и с ВМА и с поръчките, имаме впоследствие проверка от прокуратурата и отказ на прокуратурата да образува разследване поради липса на данни", посочи Павлова. Тя заяви, че ГЕРБ стои зад министъра в оставка, но решението му да напусне поста било морален акт и е прието от премиера, за да се даде възможност на компетентните органи да си свършат работата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?