Поради липса на мафия в Дупница, полицията погва колите с черни стъкла

Поради липса на мафия в Дупница, полицията погва колите с черни стъкла

Полицията в Дупница с помощта на областната полицейска дирекция в Кюстендил започва масирана проверка на колите с тъмни стъкла и на тези с еднакви номера в града. Това съобщи в петък началникът на РПУ – Дупница Ивайло Дамянов на специално свикана пресконференция, на която присъства и шефът на кюстендилската дирекция Борислав Златанов.

Срещата с медиите на двамата полицейски началника увенча двуседмичната публична схватка вътре в институциите на Дупница по въпроса тормозено ли е гражданството от местната мафия и сраснала ли се е тя с властта и полицията.

Миналата седмица на извънредна сесия на общинския съвет в града бяха изнесени факти, че двамата едри местни бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов тероризират града и бизнеса, а хората са толкова наплашени от мутрите на двамата, че не смеят да подадат сигнали в полицията, служители на която също били свързани с Галев и Христов. .

Разбра се, че Галев и Христов са бивши барети, изгонени от НСБОП през 1997 г.

Двамата отрекоха да тормозят града, казаха, че бизнесът им е законен и на свой ред определиха нападките срещу тях като предизвикани от икономически интереси и завист.

Кметът на Дупница Първан Дангов покани министъра на вътрешните работи да се запознае на място с напрежението в града и да предложи решение. В сряда министър Румен Петков дойде за час в Дупница, срещна се с общинарите, потупа по рамото полицията, каза че в града няма мафия, че полицията работи добре и си отиде. Кметът Дангов, който е съпартиец на Румен Петков, не скри разочарованието си, че не е получил подкрепа.

В петък на пресконференцията шефът на дупнишката полиция каза още, че покрай колите ще се проверяват периодично и заведенията и компютърните клубове.  

Проверките са за събиране на оперативна информация дали в града има организирана престъпност, понеже дупничани се страхуват да подадат такива сигнали в полицията, обясни началникът на дирекцията на полицията в Кюстендил Борислав Златанов.

Полицейските шефове отрекоха в града да има местна мафия, както и че техни служители работят в охранителни фирми в извънработно време. Те се оплакаха на журналистите, че имат недостиг в техниката и оборудването, че има 18 незаети щатни места в полицията в Дупница.

Също в петък кметът на Дупница Първан Дангов, един от главните “противници” на двамата бизнесмени, поиска от главния прокурор Борис Велчев да провери дейността на “някои лица” от града, визирайки точно Галев и Христов. Това стана ясно след срещата на кмета с главния прокурор в столицата, продължила близо час.

Излизайки от кабинета на Велчев, Дангов лаконично каза пред журналисти, че остава с убеждението, че “има една институция в държавата, която работи”.

На въпроса защо е поискал тази среща, дупнишкият кмет обясни, че е вярвал, че прокуратурата ще си свърши работата. Запитан какво са обсъждали двамата, Първан Дангов отговори: “Всичко, което си мислех”. Той отбеляза, че е по-голям оптимист след срещата с главния прокурор, отколкото “онзи ден в Дупница”, визирайки посещението на вътрешния министър Румен Петков в сряда в града.

Първан Дангов съобщи още, че е срещнал разбиране за проблемите на града от Велчев. Кметът на Дупница не е представял нови факти на главния прокурор. Попитан дали Дупница наистина се ръководи от мафиоти, Дангов отговори, че не той е човекът, който може да каже това, особено пред кабинета на главния прокурор.

Дангов потвърди, че той е поискал прокуратурата да направи проверки на определени лица, за които каза, че “всички знаем кои са”.

Споделяне

Още от България