Поради недостиг на пари ще се строят два вместо три язовира

Консорциум с руска компания начело ще строи водоема "Пловдивци"

Изграденото досега по язовир "Пловдивци".

Вместо три, както беше първоначално планирано, ще бъдат построени два язовира със заема от Световната банка за 101 млн. евро. Причината е недостиг на средства, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

От първоначалния списък изпада язовир "Нейковци" над градовете Плачковци и Трявна за сметка на скъпия ремонт на язовирната стена на "Студена" край Перник. Министерството на регионалното развитие е решило да ремонтира язовира по подводен способ, за да не останат перничани на режим на водата, стана ясно от обясненията на министър Павлова.

През 2015 г. след 30-годишно очакване най-после ще продължи строежът на язовир "Пловдивци" край Рудозем. Другият язовир, който трябва да се дострои и чака добри времена от 1986 г., е "Луда Яна" при Пангюрище.

Руската "Зарубежводстрой" с първи голям проект в България

Консорциум "Пловдивци" начело с руската "Зарубежводстрой" ще строи язовир "Пловдивци" за 47.2 млн. лв. В сдружението влизат още "ГБС Инфраструктурно строителство" (34%) и испанската "Арема Агуа Резидиос и Медио Амбиенте" (15%). Договорът с тях беше подписан във вторник, съобщи Министерството на регионалното развитие.

Язовирът трябва да е готов за 900 дни от датата на откриване на строителната площадка. Плановете са изграждането да започне през 2015 г. и съоръжението да е готово през 2017 г., каза министър Павлова. Тя посочи, че по време на строителството на язовира ще бъдат разкрити 350 нови работни места, а след това също ще има постоянна заетост.

Разрешението за строеж на този язовир е издадено още на 4 юни 2014 г. от несъществуващото вече Министерство на инвестиционното проектиране, но изграждането му и подписването на договора с изпълнителя не се случваха поради липса на пари в бюджета.

Язовир "Пловдивци" е разположен в южната част на Родопите на 14 километра от Рудозем, близо до границата с Гърция. Проучването и проектирането са направени през 1980-1985 г. Строителството на язовира, който е с планиран общ обем от 2.45 млн. куб. м, започва през 2000 г., но година по-късно е прекъснато. Към момента стената му е изградена до около 20 метра, което е около 38% от планираната височина.

В завирения обем на язовира ще има 60 пъти повече вода, отколкото в момента се събира от 67 малки водоизточници на територията на община Смолян, посочи министър Павлова.

Изграждането на язовир "Пловдивци" ще осигури вода за над 40 000 жители от Рудозем, Мадан, Средногорци и на още около 35 селища в района на Смолян.

В момента в района водата е с непостоянен дебит и много населени места остават на воден режим. При наводнения качеството на водата се влошава, нещо което ще бъде преодоляно с изграждането на пречиствателна станция към язовира.

Оператор на язовира ще бъде ВиК Смолян.

Предстои избор на строител на "Луда Яна"

Следващата процедура ще е за избор на изпълнител на изграждането на язовир "Луда Яна", който е с индикативна стойност 52 млн. лева, съобщи министър Павлова.

Индикативната стойност за рехабилитация на стената на язовир "Студена" е 30 млн. лв. Парите за ремонта на този язовир са се увеличили драстично, защото ще трябва да се работи по него по подводен способ, без да се спира съоръжението, за да не останат жителите на Перник без вода, обясни министър Павлова.

Десет годишна история

Договарянето на заема със Световната банка за водната инфраструктура започна по времето на тройната коалиция. Негов инициатор беше покойният вече зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски през 2006 г. Подписването му стана през 2008 г., а реално дейностите по проекта започнаха през 2010 г.

Първоначално се предвиждаше язовирите да са готови през 2013 г., но това не се случи, поради невъзможност на страната ни да осигури съфинансирането. Сега новият краен срок за изпълнение е до края на 2017 г.

Другият компонент по този договор със Световната банка, който вече е изпълнен, е изготвяне на 51 регионални генерални планове за водоснабдяване и канализация, които покриват цялата страна, с изключение на София.

Договорът за водната инфраструктура със Световната банка е за 101 млн. евро, като 80% от тях се предоставят от международната финансова институция, а останалите 20% от държавния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес