Поражение за крайнодесните на местните избори във Виена

Поражение за крайнодесните на местните избори във Виена

Преброяването на 321 056 гласа, подадени по пощата на изборите за състав на провинциалния парламент и кмет на Виена, състояли се в неделя, предизвика известни промени в крайните резултати, предава БТА от австрийската столица.

Безспорен победител остава Австрийската социалдемократическа партия (АСП) с 41,62 процента от гласовете - с 2,03 процента по-висок резултат от предишните избори. Броят на мандатите на АСП в парламента на провинция Виена се увеличава от 44 на 46.

Австрийската народна партия (АНП) отбелязва най-висок ръст - 11,9 процента, като получава 20,43 процента от гласовете и броят на нейните депутати се утроява - от 7 до 22.

Зелените постигат най-добрия си резултат във Виена - 14,80 процента, което е с 2,96 процента повече от изборите през 2015 година. Екологичната партия увеличава провинциалните си депутати от 10 на 16.

Победители на изборите са и НЕОС, които получават 7,47 процента от гласовете - с 1,31 процента повече, и и ще разполагат със 7 мандата - с 3 повече от сега.

Тежка загуба претърпява Австрийската партия на свободата (АПС), с резултат от 7,11 процента - с цели 23,68 процента по-малко от предишните избори. АПС ще има само 8 депутати в провинциалния парламент на австрийската столица - с 26 по-малко от сега. Партията губи и поста на заместник-кмет.

Провал претърпя и новосформираният Тим Хайнц-Кристиан Щрахе, чиито резултати се оказаха още по-слаби от прогнозираните в неделя вечерта. С 3,27 процента партията не може да преодолее 5-процентовата граница и остава извън провинциалния парламент.

Споделяне

Още от Европа