Поражение за популистите от "Пет звезди" на местните избори в Италия

Бепе Грило

Най-голямата опозиционна партия в Италия, евроскептичното Движение "Пет звезди" на комика Бепе Грило, понесе поражения в най-важните надпревари за кметски постове на вчерашните местни избори, показват екзитполове, цитирани от ДПА.

Кандидатите на движението завършиха трети или четвърти в южните градове Палермо и Катандзаро, северните Генуа, Верона и Парма и централния Акуила според прогнозни резултати, обявени от държавната телевизия РАИ.

В Палермо досегашният кмет Леолука Орландо, подкрепен от основната управляваща Демократическа партия, е получил около 40 процента от гласовете, което ще е достатъчно да бъде преизбран. Левоцентристите водят и в Акуила.

В градовете, където прагът за победа е 50 процента и никой кандидат не е успял да го прескочи, на 25 юни ще има балотажи между десноцентристи, левоцентристи или независими кандидати за кметове.

Единствената надежда за класиране на втори тур на Движение "Пет звезди" е южният град Таранто, предаде Ройтерс.

 

Партията на Грило се надяваше да надгради миналогодишните си изборни успехи, когато спечели Рим. Но управлението ѝ в столицата е изпълнено с полемики, което урони имиджа ѝ.

 

Ако бъдат потвърдени, резултатите от вчерашния вот ще охладят надеждите ѝ да спечели националните избори, които се очаква да бъдат през май 2018 г.

Десноцентристите, доминирани от "Северна лига" и "Форца Италия", водят в Лече, Верона, Падуа и северния пристанищен град Генуа, който бе управляван от левицата през последните 50 години.

Местните избори, които се провеждат в над 1000 италиански населени места с 9 милиона имащи право на глас - една пета от електората - се възприемат като индикатор за нагласите на гласоподавателите преди националните избори догодина.

Вотът протече без сериозни инциденти, като изключим ареста на трима души край Неапол, хванати с над 300 бюлетини и заподозрени, че са планирали да подкупват гласоподаватели.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?