Поражения за републиканците на регионални и местни избори в САЩ

Кандидатът за губернатор на Кентъки на демократите Анди Бешиър

Републиканците понесоха поражения от демократите в произведените вчера в САЩ регионални и местни избори, предаде Франс прес.

В дълбоко разделената страна тези избори бяха очаквани като тест за популярността на президента Доналд Тръмп, който лично участва в предизборната кампания на кандидатите републиканци.

Демократите обявиха победа на изборите за губернатор на щата Кентъки и вече имат контрол върху парламента на щата Вирджиния, предаде Ройтерс. Развръзката на изборите в четирите щата - Кентъки, Вирджиния, Мисисипи и Ню Джърси - може да даде известна представа как ще се развият президентските избори догодина, отбелязва агенцията.

Преднината на кандидата за губернатор на Кентъки на демократите Анди Бешиър пред републиканеца Мат Бевин е малка и затова Бевин все още не е признал поражението си. На предизборна проява в Лексингтън, Кентъки, в понеделник вечерта президентът Тръмп, който спечели на изборите през 2016 г. в Кентъки с преднина от 30 процента, призова избирателите да преизберат досегашния си губернатор Бевин. В противен случай, каза Тръмп, опонентите ще кажат, че президентът "е понесъл най-голямата загуба в световната история".

Двадесет и четири часа по-късно кандидатът за губернатор на демократите победи на изборите. Въпреки че резултатът от изборите в Кентъки е сериозен неуспех за Тръмп, подкрепата за него в този щат продължава да е значителна и е възможно поражението да се дължи по-скоро на намалялата популярност на губернатора Бевин, отбелязва Ройтерс. В Туитър Тръмп заяви, че предизборната проява с негово участие е помогнала на Бевин да не понесе по-тежко поражение.

Във Вирджиния демократите получиха мнозинство и в двете камари на щатското законодателно събрание. Така Демократическата партия получава пълен контрол върху управлението на този щат за първи път от четвърт век.

"Тук съм, за да обявя официално днес, 5 ноември 2019 г., че Вирджиния е синя", заяви пред събралите се в Ричмънд симпатизанти губернаторът демократ на Вирджиния Ралф Нортъм, предаде Асошиейтед прес.

На изборите за губернатор в Мисисипи кандидатът на републиканците Тейт Рийвс спечели срещу демократа Джим Худ. По време на предизборната си кампания Рийвс поддържаше образа на пламенен привърженик на президента Тръмп, който участва в негова предизборна проява миналата седмица. Окончателният резултат обаче още не е ясен и е възможно преднината на Рийвс да се окаже едноцифрено число (за сравнение, Тръмп спечели на президентските избори през 2016 г. в Мисисипи с преднина от 28 процента).

Очаква се след изборите демократите да запазят мнозинствата си в Конгреса на щата Ню Джърси.

Досегашната кметица на Сан Франциско от Демократическата партия Лондон Брийд обяви победа на произведените вчера в града местни избори, предаде Асошиейтед прес. Тя спечели с около 60 процента преднина пред останалите кандидати.

Няма данни изборният процес на произведените вчера в САЩ регионални и местни избори да е бил опорочен от действията на чуждестранни правителства, заявиха американското министерство на правосъдието и шест американски служби за сигурност, цитирани от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?