Управленската програма на кабинета предвижда

Пореден анализ за рестарт на АЕЦ "Белене" и преговори с руснаците

Правителството ще разбива монополите, ще бори бедността и ще води агресивна подоходна политика

Снимка: БГНЕС

В началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти, която съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ "Белене” или няма полза от него. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след като премиерът Пламен Орешарски представи управленската програма на кабинета си пред Националния съвет на БСП в петък. Дебатите по управленската програма от страна на членовете на националния съвет на социалистите обаче се реши да бъдат закрити за журналистите.

 

В програмата, освен рестарт след ясна икономическа обосновка на спряния през март 2012 г. от правителството на ГЕРБ ядрен проект, се предвижда също разбиване на монополите и активна защита на потребителите, подкрепа на малките и средните фирми и стартиращия бизнес, както и нормализиране на бизнес средата. Програмата е изготвена по предизборната платформа на БСП и идната седмица ще бъде представена и в парламента.

 

Докато се прави новия анализ на проекта за АЕЦ "Белене", който трябва да има и ясно финансова структура, ще се водят преговори с "Росатом", която е собственик на руския изпълнител на прекратения строеж "Атомстройекспорт" (АСЕ), за решаване на възникналите проблеми по проекта за ядрената централа, стана ясно от думите на Орешарски, който още в края на май обяви, че има усещане, че ще е по-добре да довършим АЕЦ "Белене".

 

АСЕ съди НЕК пред арбитражния съд в Париж за 872 млн. евро заради поръчано, но неплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Окончателното изслушване по делото обаче е насрочено едва за юли 2014 г. и руснаците не изключиха възможността дотогава двете страни да се разберат извън съда за рестарта на проекта .

 

На този етап проектът АЕЦ "Белене" е замразен, припомни Драгомир Стойнев след Националния съвет на БСП. "Ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта „АЕЦ Белене” и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ "Белене”, посочи министър Драгомир Стойнев. Срокът на работа на тази група ще бъде в зависимост от капацитета на експертите, включени в нея, но според министъра до края на годината ще има ясно становище на работната група за това дали е необходимо да се изгражда АЕЦ "Белене”.

 

Премиерът Орешарски заяви пред членовете на Националния съвет, че ако по предоставената им управленска програма имат въпроси, те ще бъдат изяснени до края на следващата седмица.

 

Той не пропусна отново да обърне внимание на това, че на всяко правителство се дават три месеца гратисен срок, за да изработи визията си как да управлява през целия мандат, а на него му се наложило да направи това по-рано.

 

По думите му основните цели на кабинета ще са прилагането на активни мерки срещу бедността, провеждането на антимонополна политика и строга отчетност за възстановяването на ДДС-то. Правителството може да въведе и по-агресивна подоходна политика, смята премиерът, но по думите му доходите са в бизнеса, затова трябва правителството да се стреми да развие бизнеса и да възстанови добрата икономическа среда в страната.

 

В частта за етноса и социална справедливост се отделя място на мерките за подобряване на социалните услуги и мрежи, за социална защита, включително и за ранно детско развитие на децата до седем години и техните семейства.

 

В областта на доходите е записано повишаване на минималната работна заплата на 450 лева, но вече в рамките на управленския мандат и въвеждане на семейното подоходно облагане, повече заетост и намаляване на безработицата, прилагане на "швейцарското" правило за осъвременяването на пенсиите. Адаптиране на образованието и квалификациите към съвременните условия на пазара на труда е записано още в проектопрограмата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес