Пореден арест в Русия: нов хоризонт на низостта и цинизма

Пореден арест в Русия: нов хоризонт на низостта и цинизма

Новата седмица в Русия започна с тревожни новини. Директорът на Фонда за борба с корупцията (създаден от Алексей Навални) Иван Жданов съобщи, че в почивните дни полицията е обискирала и разпитвала в Ростов на Дон неговия баща Юрий Жданов, след което съд го е изпратил до май в Следствен изолатор.

Бащата заради сина

Повод за ареста на 66-годишния пенсионер е станал епизод от трудовата биография на Юрий Жданов. Той не е заемал никакви ръководни длъжности, даже не е имал право да подписва нищо, но сега се опитват да изкарат именно него отговорен в заплетената история за апартамент, който някакво семейство в селище в далечния Север получило без да му се полага.

Без политическия подтекст такова дело едва ли въобще би могло да възникне. На този фон още по-дивашки изглежда спешният арест на никога досега не съдения Юрия Жданов.

Всичко това много прилича на опит да се отмъсти на близкия съратник на Алексей Навални. Понеже няма как да стигнат до самия Иван Жданов, силовите структури на Путин са решили да си го изкарат на човек, който никога не си е и помислял да се крие: на неговия възрастен и не много здрав баща.

Не посягайте на семейството на … началника!

Владимир Путин, неговото обкръжение и щатните пропагандисти много обичат да подчертават правото на човека на личен живот. По повод всяко споменаване на техните деца или други роднини в антикорупционните разследвания те самите и обслужващите техните интереси медии неизменно се възмущават от "липсата на порядъчност" у своите критици с драматичното възклицание: "Не посягайте на семейството!".

Когато Любов Собол (друга съратничка на Навални) се опита да заговори тъщата на Константин Кудрявцев (един от сътрудниците на ФСБ, опитали да отровят Алексей Навални) от случая скалъпиха цяло дело. И пак чухме възмутени крясъци: "Защо закачате семейството му?".

В същото време самите руски власти въобще не се притесняват да тероризират рознините и близките на опозиционерите и въобще всички, които по някакви причини не им харесват.

Двойни стандарти

При фабрикуването на всевъзможни политически процеси силовите структури на Путин не се церемонят с роднините и близките на опозиционерите: обискират квартирите на техните родители, баби и дядовци, приятели и даже съседи, отнемат телефоните и таблетите на възрастни хора и с часове ги разпитват.

Скромният бизнес на родителите на Навални бе целенасочено унищожен, брат му се оказа в затвора и сега се намира под домашен арест по прословутото "санитарно дело". Съпругът на Любов Собол преживя покушение. Не можем да не си спомним и отвратителната епопея, устроена около болната баба на Иля Яшин, и натрапчивото преследване на роднините на Мария Певчих. А и проблемите на Юрий Жданов със силовите структури започнаха още през 2016 година, когато синът му участваше в изборите в Барвиха (предградие на Москва – бел.ред.). Из цяла Русия вече има хиляди такива истории.

Всички те не са случайни епизоди, а напълно ясно послание от Путин към неговите опоненти: прекратете съпротивата, иначе ще се разправим не само с вас, но и с вашите близки. Трябва ли да споменаваме, че всички онези, които гръмко се възмущават от всяко споменаване на семействата на управляващия елит, напълно одобряват всякакви действия против родствениците на опозиционерите.

Впрочем, фактическото затваряне като заложник на бащата на директора на Фонда за борба с корупцията не е обикновено събитие. То представлява издигане до нови хоризонти на низостта и цинизма. Родителите на опозиционерите обикновено не са млади и мобилни, те не се крият никъде, поради което нищо не пречи на путинските силови структури да издевателстват върху тях всеки път, когато не могат да се доберат до техните деца.

Репресиите се засилват преди избори

Цялата путинска политическа и наказателна система сега е насочена към затягане на гайките преди изборите за Държавна Дума. Очевидно, че в борбата за победа на "Единна Русия" на изборите не залага не на агитацията и пропагандата, а на сплашването не всички, които са способни да попречат на реализацията на плановете на Кремъл, които са готови да се съпротивляват срещу фалшификациите на изборите и по всякакъв начин да попречат на Кремъл да получи нужния му резултат. Затова най-съкрушителните удари са насочени срещу Алексей Навални и неговия екип: предложеното от тях "умно гласуване" и готовността им да организират нови протестни акции силно притесняват Путин.

Имаме всички основания да предположим, че в близките месеци репресиите в Русия само ще нарастват и техни жертви ще станат не само опозиционери, граждански активисти или редови участници в протестите, но и членовете на техните семейства. За да задържат властта в ръцете си Путин и обкръжението му са готови да стигнат много далече. А да се очаква "размразяване" след изборите не си струва: ако в Кремъл преценят, че да се залага на насилието носи успех, то репресиите само ще се разширяват – този път вече с прицел към президентските избори през 2024-та.

В такава ситуация на гражданите на Русия по същество не им остава избор: по-добре да започнат да се противопоставят на репресиите от страна на властите сега, отколкото тихо да дочакат времето, когато противопоставянето ще е невъзможно. А и няма да има кой да се противопостави.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?