Пореден бунт на мигрантите в Харманли

Снимка: БГНЕС

Около 500 мигранти от Ирак и Афганистан се вдигнаха на поредния си бунт в приемателния център в Харманли.

Кандидатите за убежище поискаха незабавно да им бъде предоставен статут на закрила, което няма как да стане, обясни временният директор на центъра Димитър Захариев.

По Закон процедурата трае до 6 месеца, макар продължителността да е по-кратка в момента. Изяснява се дали има подстрекатели на протеста и кой кого е провокирал, добави Захариев.

Протестиращите са били афганистанци и иракчани, не е имало сирийци. Те са излъчили контактна група от по петима свои представители, които са имали разговори с управата на институцията.

Всички искания, които засягат битови условия, бяха разгледани. Много от слабостите са отстранени, други са в процес на отстраняване, уточни временният директор на РПЦ – Харманли, цитиран от БТА.

Според старши комисар шефа на полицията в Хасково Ангел Цанков всички права и задължения на настанените са им били обяснени чрез контактната група.

При потушаване на напрежението сила не е използвана, а целта бе то да не напуска пределите на лагера, посочи той.

Диалогът бе конструктивен. Мигрантите разбраха, че трябва да има ред в центъра и че трябва да спазват законите на страната, каза управителят на Хасковска област Станислав Дечев.

Споделяне

Още от България