Пореден ден на неяснота за изхода от учителската стачка

Близо 93 на сто от стачкуващите учители в страната не приемат увеличението на трудовите възнаграждения, предложено от правителството, съобщиха във вторник от Единния национален стачен комитет (ЕНСК). Преговорите между Министерството на образованието и науката (МОН) и синдикатите ще продължат и утре, но при варианта за 650 лв. заплата само за учителите, без парите за диференцирано заплащане и то през втората половина на следващата година.

Увеличението на заплатите в образованието в правителствения проект е с 47 на сто, като в него е включена и 13-та заплата, която учителите досега получаваха на три пъти през годината, съобщи лидерът на КНСБ  Желязко Христов във вторник, преди началото на поредните преговори. Той коментира, че в проектоспоразумението не се посочва каква ще е стъпката на увеличение на заплатите в образованието от 1 ноември т.г. Според него е резонно предложението на кабинета за преминаване на училищата към делегирани бюджети и забрана за прехвърляне на средства за образование към други дейности.

Според лидера на КНСБ, съгласно проекта, началната заплата на учител трябва да се увеличи от 299 на 440 лева. Очаква се най-висока заплата от 789 лева да получават учителите с 25-годишен трудов стаж, с първи клас квалификация и при преминаване към делегираните бюджети.

Министърът на образованието Даниел Вълчев все още чака отговор на това предложение и не се ангажира с прогноза дали споразумението ще бъде прието от учителите, както и дали се задава край на учителската стачка.

Стачката също продължава, както и националните шествия в столицата.

Полицията, която охранява президентството и сградата на Министерския съвет, реагира на всяка група от над трима души, които се спрат на площада, съобщават в писмо до Mediapool граждани. Шестима души, които са разговаряли на площад „Независимост” в столицата вчера, веднага са били заобиколени от полицаите и предупредени, че нямат право да стоят на площада. В писмото се казва, че единствената причина, поради която полицаите са оградили разговарящите на площада, била, че “били подушили, че мислят да правят нещо”. След уточнението, че хората на площада не са от стачкуващите учители, един от полицаите попитал учудено, от кои са тогава.

МОН ще проведе среща утре и с регионалните инспекторати. Според министъра на образованието Даниел Вълчев, учебната година няма да се провали, но е възможно да се преразпредели учебният материал, да се учи в част от почивните дни и да се съкратят ваканциите. В момента обаче няма необходимост, да се ангажирам с конкретна прогноза за начините, по които ще се вземе цялото учебно съдържание, коментира Вълчев. Той каза, че въпреки стачката няма да направи предложение за законодателната промяна, която да отложи матурите и обясни, че е поискал в споразумението да влезе и текстът за матурите, за да стане ясно “кой е за и против” тях.

Министърът на образованието каза, че увеличение от три пъти по 20 на сто е теоретично възможно, но не било възможно реално. Даниел Вълчев мотивира това си становище с факта, че увеличаването на заплатите щяло да е свързано с невиждани съкращения.

Протестиращите учители от Сливен обвиниха правителството, че се опитва да подмени предмета на преговорите, съобщи БТА. В декларацията на преподавателите се твърди, че правителството целенасочено манипулира общественото мнение и това е характерна черта, присъща на тоталитарните режими. От стачния комитет в града уточняват, че държат на 3 пъти по 20 процента увеличение. Този вариант за увеличение на заплатите подкрепят и стачкуващите учители в Плавен. От общо 3300 души, заети в сектор образование, там стачкуват 2200.

Повече от 200 души стачкуват ефективно и във Велинград. От стачния комитет в града са изчислили, че заради стачката ще бъдат спестени около в бюджета около 100 хил. лв. В Силистра също искат увеличение от 3 пъти по 20 на сто на възнагражденията.

 

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?