Пореден ден на протести срещу превратаджиите в Мианма

Пореден ден на протести срещу превратаджиите в Мианма

Няколко десетки хиляди души, според различни оценки, протестираха в икономическата столица на Мианма - Янгон, срещу държавния преврат, свалил от власт Аун Сан Су Чжи, предаде Франс прес.

Протестиращите отправиха призив и за обща стачка. В резултат на това в Янгон към протестното движение се присъединиха адвокати, студенти, медицински сестри, работници и дори монаси. Протестиращите развяваха знамена с цветовете на Националната лига за демокрация - партията на Аун Сан Су Чжи.

Демонстрантите носеха и плакати, на които призоваваха да бъде отхвърлен държавния преврат и да бъдат освободени демократичните лидери на страната, задържани миналата седмица.

Протести имаше и в други градове на страната. В Тангу например много протестиращи преминаха по улиците на града с мотоциклети и велосипеди, надувайки клаксони.

В столицата Найпидау силите на реда за първи път използваха водни оръдия срещу демонстрантите, събрали се там. Двама души бяха ранени от силната водна струя.

Засега генералите пучисти не са коментирали протестите в страната.

Държавната телевизия в Мианма предупреди, че "се очакват действия" срещу заплахите за "стабилността на страната и обществената сигурност", предаде Франс прес.

"Очаква се да бъдат предприети действия според закона (. . .) срещу нарушенията, които смущават, подронват и рушат стабилността на държавата, обществената сигурност и правовата държава", съобщи телевизия Ем Ар Ти Ви, контролирана от държавата. Това е първото предупреждение, отправено от властите след демонстрациите, разтърсващи страната от събота, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?